Осојад

Од Википедија — слободната енциклопедија
Осојад
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Соколовидни
Семејство: Јастреби
Род: Pernis (bird)
Вид: Осојад
Научен назив
Pernis apivorus
(Linnaeus, 1758)
Портокалово: лето
Сино: Размножување/зима.
Јајце на Pernis apivorus

Осојадот спаѓа во семејството на птиците грабливки.[1]) Го има во Македонија.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Овие птици се попознати по тоа што јадат оси, за разлика од сите останати јастреби.

Распростанетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Осојадот најчесто во летните периоди се сели во потоплите креаеви во Африка. Осојадот може да го видите често, но тој претпочита шумски и егзотични простори.

Се селиње[уреди | уреди извор]

Осојадот кога ќе времето ќе залади тој оди на долга преселба на југ. Тој најчесто одбира предели со карпи и каде што има изобилство од вода. Некои од овие птици дури го поминуваат и Медитеранот, а тоа е голема преселба за една птица од овој вид.

Опис[уреди | уреди извор]

Осојадот е поголем и има поголеми крила. Тој е од 25-60см долг со распон на крилата од 135 до 150. Тој има долг врат со мала глава која допира до рамењата,исто така тој има мал опаш со два големи пердува. На овој вид Јастреб полот може да се одреди и преку нивниот изглед. Мажјакот има сино-сива глава , а женката има кафеава. Женката е малку поголема и потемна од мажјакот. Изгледот на Осојадот најчесто е во горниот дел на грбот е темен а во долниот дел кај стомакот и кај нозете е најчесто бел. Има големи канџи кои се предност за овој вид на јастреб.

Mимикрија[уреди | уреди извор]

Осојадот може да ја менува бојата на своето тело, со тоа што тој нема да биде забележан од другите грабливци.

Поведение[уреди | уреди извор]

Однесувањто на Осојадот најчесто поцетува на однос на еден папагал.Осојадот најчесто е во шумите каде што има вегетација и тој најчесто прерипнува од гранка на гранка со само еден замав на крилјата.Тој исто така лета и високо за да може да го види целиот простор и да го забележи пленот.

Размножување[уреди | уреди извор]

Осојадите најчесто се парат во пролет, кога доаѓа до соперништво помеѓу мажјаците кои се големи бранители на својата територија.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Овој вид е специјалист за исхрана и најчесто се храни со ларви,пчели и помали цицачи .Се смета дека овој вид има хемиски штит кој ги штити од убод од пчела што им дава предност во ловењето.Осојадот е единствениот грабливец од Азија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Georges Cuvier, Edward Blyth, Robert Mudie, George Johnston, John Obadiah Westwood, William Benjamin Carpenter, The Animal Kingdom: Arranged After Its Organization, Forming a Natural History of Animals, and an Introduction to Comparative Anatomy, 1851, p. 171
  • Pernis apivorus. IUCN Red List. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. 2004. Посетено на 11 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern
  • British Birds, volume 99, March 2006
  • Gensbøl, Benny (1989). Collins guide to the Birds of Prey of Britain and Europe North Africa and the Middle East, William Collins Sons and Co Ltd. ISBN 0-00-219176-8

Надворешни врски[уреди | уреди извор]