Ортостатска хипотензија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ортостатска хипотензија
Класификација и надворешни извори
Специјалносткардиологија
МКБ-10I95.1
МКБ-9458.0
DiseasesDB10470
eMedicineped/2860
MeSHD007024

Ортостатска хипотензија, позната и како постурална хипотензија е форма на низок крвен притисок кој се јавува по станување или истегнување.

Ортостатската хипотензија се јавува поради задржување на крв во долните екстремитети по промена на положбата на телото. Таа е доста честа појава и кратко може да се појави кај секого, иако почесто се појавува кај постарите лица и кај тие со низок крвен притисок.