Хипертензивна криза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хипертензивна криза
CT скен на кој е прикажана интракранијална хеморагија, можна компликација на хипертензивна криза.
СпецијалностКардиологија

Хипертензивна криза е висок крвен притисок со потенцијално живото-загрозувачки знаци и симптоми кои укажуваат на акутно оштетување на еден или повеќе органи (мозок, очи, срце, аорта или бубрези).[1] Хипертензивна ургентност се дефинира како зголемен систолен крвен притисок над 180 mmHg или дијастолен крвен притисок над 110 mmHg. Хипертензивната криза се дефинира како зголемен крвен притисок консеквентна на хипертензивна ургентност, плус доказ за претстојно иреверзибилно оштетување на орган.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Thomas L (October 2011). „Managing hypertensive emergencies in the ED“. Canadian Family Physician. 57 (10): 1137–97. PMC 3192077. PMID 21998228.