Орнстин-Зерникова равенка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во статистичка механика, Орнстин-Зерниковата равенка (именувана по Леонард Орнстин и Фриц Зернике) е интегрална равенка со која се дефинира директна функција на сооднос. Оваа равенка опишува како се пресметуваат корелациите меѓу две молекули. Нејзината примена е најчесто во теоријата за флуиди. Молекуларните теории за јонски флуиди ја користат Орнстин-Зерниковата равенка да објаснат во однос на релативни веројатности како честичките (атоми, молекули итн.) се распространети низ времето и просторот врз основа на нивната енергија на заемодејство.[1]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lee, Lloyd (2008). Molecular Thermodynamics of Electrolyte Solutions. World Scientific. стр. 103–107. ISBN 9812814191.