Омикоши

Од Википедија — слободната енциклопедија
Во шинтоизмот се верува дека омикоши содржи бог

Омикоши (јапонски: お神輿) е вид на сосем мал шинто храм кој може прилично лесно да биде пренесен на други локации. Секој шинто храм комплекс се состој од повеќе порти кои водат кон помали храмови, најмал од кои е омикошито. Типични форми на омикоши се правоаголник, шестаголник или осумаголник.

За време на шинто празници се вади омикошито надвор од храм комплексот. Верниците го носат на рамења преку два стапови при кои е заврзено. Целта е да Му се прикажи околината на богот кој го содржи омикошито и обратно. Ваквите шинто празници привлекуваат многу верници и во некои случаи може да бидат мошне опасни за набљудувачите.

Постој малку поголем вид шинто храм со тркала со слична употреба како и омикошито наречено данџири.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]