Овчарска Пештера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Овчарска Пештера
МестоСлатина, Поречко, Македонија Македонија

Овчарска Пештера претставува пештера сместена во непосредна близина на поречкото село Слатина. Таа се наоѓа во непосредна близина на пештерите Горна Слатинска и Слатинска II. Влезот на пештерата е на надморска височина од 580 м и експониран кон северозапад. Пештерата е изградена во доломитски мермери со прекамбриумска старост.

Надворешните температурни влијанија се особено изразени во влезниот дел на пештерата како резултат на димензиите на влезот. Кај пониското ниво има константна температура од 12 °C што значи дека ова ниво не е под влијание на надворешните температури. Во поглед на рецентната фауната, таа е многу слична кај трите Слатински пештери. Троглофилите се претставени со Lithobius sp., а троглоксените со Rhinolophus hipposideros, Rhinolophus sp. Оваа пештера е интересна и по пронајдениот материјал од керамика и коски, на двете нивоа (т. 9 на повисоко ниво и каналот 17C - 20C на пониско ниво).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]