Прејди на содржината

Области во Јордан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јордан е поделен на 12 области („мухафази“). Во 1994 г. се создадени четири: Џераш, Аџлун, Мадаба и Акаба. Двете претходни области се раздвоени од Ирбид, Мадаба е раздвоена од престолнинската и Акаба од Маан.

Областите се групирани во три региони: Северен, Централен и Јужен.

Карта на областите во Јордан
Области во Јордан
Област Површина[1]
(км²)
Население [2]
(2008)
Градско Селско Густина
(жит/км²)
Админ. центар
1 Ирбид 1.572 1.041.300 76,2% 23,8% 662,4 Ирбид
2 Аџлун 420 134.500 76% 24% 320,2 Аџлун
3 Џераш 410 175.500 51% 49% 428,0 Џераш
4 Мафрак 26.541 275.000 39% 61% 10,4 Мафрак
Северен регион 28.943 1.626.300 67,2% 32,8% 56,2
5 Балка 1.119 391.900 71,8% 28,2% 350,2 Салт
6 Аман 7.579 2.265.100 94% 6% 298,9 Аман
7 Зарка 4.761 871.600 94,5% 5,5% 183,1 Зарка
8 Мадаба 940 146.300 71,4% 28,6% 155,6 Мадаба
Централен регион 14.399 3.674.900 90,85% 9,15% 255,2
9 Карак 3.495 228.200 35% 65% 65,3 Карак
10 Тафила 2.209 81.900 22% 78% 37,1 Тафила
11 Маан 32.832 111.200 54,9% 45,1% 3,4 Маан
12 Акаба 6.900 127.500 86% 14% 18,5 Акаба
Јужен регион 45.436 548.800 60% 40% 12,1

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]