Области во Јемен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на областите во Јемен

Јемен е поделен на 20 области („мухафази“) и еден престолнински округ. Областите потоа се делат на вкупно 333 окрузи („мудерии“). Тие се составени од 2.210 подокрузи, кои опфаќаат вкупно 38.284 села.[1]

Област арапски Админ. центар Површина [2]
(км²)
Население
(2012) [3]
На
карта
Поранешен Северен Јемен (Јеменска Арапска Република), до 1990 г.
Амран عمران Амран 9.587 967.634 2
Бејда البيضاء Бејда 11.193 660.105 5
Ад Дали الضالع Дали 4.786 597.936 4
Дамар ذمار Дамар 9.495 1.645.436 11
Иб إب Иб 6.484 2.505.816 14
Мариб مأرب Мариб 20.023 291.403 16
Махвит المحويت Махвит 2.858 599.340 9
Престолнински округ أمانة العاصمة Сана 126 2.575.347 10
Рајма ريمة Рајма 2.442 483.196 17
Сада صعدة Сада 15.022 887.482 18
Сана صنعاء Сана 15.052 1.042.468 19
Таиз تعز Таиз 12.605 2.817.696 21
Џауф الجوف Џауф 30.620 534.408 7
Поранешен Јужен Јемен (Народна Демократска Република Јемен), до 1990 г.
Абјан أبين Зинџибар 21.939 764.342 3
Аден عدن Аден 1.114 589.419 1
Лахиџ لحج Лахиџ 15.210 865.791 15
Махра المهرة Гајда 82.405 122.453 8
Хадрамаут حضرموت Мукала 191.737 1.263.754 12
Хаџа حجة Хаџа 10.141 1.811.394 13
Ходејда الحديدة Ходејда 17.509 2.687.674 6
Шабва شبوة Атак 47.728 546.467 20
Јемен اليَمَن Сана 528.076 24.259.561 Вкупно

Пред 1990 г., Јемен постоел како две посебни целини. Погл. Историја на Јемен.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Податок од 2001 г.
  2. Јемен: Административна поделба - Светски службен весник (англиски)
  3. Општ попис на населението и домовите во 2012 г. Архивирано на 21 мај 2013 г. и Статистички годишник за 2005 г. Архивирано на 20 јуни 2010 г. - Централна статистичка организација на Јемен (англиски)