Обертирова дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Oberthür's grizzled skipper
Pyrgus armoricanus
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Oberthür's grizzled skipper
Научен назив
Pyrgus armoricanus
(Oberthür, 1910)

Обертировата дебелоглавка (Pyrgus armoricanus) е пеперутка од семејството на пеперутки Дебелоглавки. Името на пеперугата поткенува од познатиот француски ентомолог Шарл Обертир, кој патем бил прв што ја опишал. Пеперугата ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидови на пеперугата се:[1]

  • Pyrgus armoricanus maroccanus Picard, 1950 (Алжир и Мароко)
  • Pyrgus armoricanus persicus (Reverdin, 1913)

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперугата може да се најде низ цела Европа, но почеста е во јужниот дел на континетот.[2] Исто така се наоѓа и во северозападна Африка. Овие пеперуги воглавно се среќаваат покрај сушни карпести предели до 1800 метри надморска висина.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата има распон на крилја од 24–28 мм. Двете крилја имаат бел раб по должината на крилјата. Горната страна на предниот дел им темнокафеава боја со добро развиени бели ознаки. Долната страна на задните ленти има бледо црвеникаво-кафеава боја. Мажјаците и женките се слични по изглед.

Како и другите дебелоглавки, многу тешко е да се препознае во полето. Јајцата се жолтеникави и округли. Гасениците имаат силни и кратки влакна, кои се темнокафени.

Биологија[уреди | уреди извор]

Пеперутката лета од мај до јуни, а во јужните делови на Европа има и втора генерација во август и септември. Возрасните од втората генерација е помали од тие од првата. Јајцата се полагаат поединечно на листови од растенија.

Ларвите се хранат со Potentilla tabernaemontani, Potentilla reptans, Potentilla arenaria, Potentilla pedata и Fragaria vesca.[1]

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]