Обележје

Од Википедија — слободната енциклопедија

Обележја се симбол или нишани на лична моќ, статус или функција, или пак на владино тело или некаква јурисдикција. Обележјата особено се користат како амблем на конкретна или генерална власт.

Типични обележја се:

Официјалните обележја се заштитени со закон и се дозволуваат само на луѓе на дадена позиција или на дејствители во нечие име. Злоупотребата, сквернавењето или уништувањето на вакви симболи е казниво по закон.