Обединист

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обединист
Типмесечен весник
УредникВасил Ивановски
Стефан Нанов
Основан1 февруари 1935
Политичка определбакомунизам
Јазикбугарски

Обединист“ бил нелегален месечен весник на бугарски јазик издаван во Софија, орган на ВМРО (Обединета). Тој започнува да се издава од 1 февруари 1935 година во нелегална печатница. Одговорен уредник на весникот бил Стефан Нанов, а повремено во него пишувал и Васил Ивановски. Од весников излегле 5 броја, а во првиот број во статија насловена како „Нашите задачи“ се претставуваат целите на организацијата. Тој прекинува со работа во месец јули истата година.