Прејди на содржината

Стефан Нанов

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стефан Георгиев Нанов (родум од Маловиште, Битолско) бил емигрантски деец и активист на ВМРО (Обединета), Македонец по националност.[1] Својата национална дејност ја започнува во 1928 година кога го заменува Евтим Спространов како член на Извршниот комитет на Сојузот на македонските емигрантски организации.[2] Преку извори во сојузот дознава за организацијата и се приклучува на ВМРО (Обединета). Таму застанува на функцијата Секретар на 1-ви реон во Софија, а потоа со самото основање и главен уредник на весникот Обединист. Како член на организацијата, во 1936 година во Судскиот процес против ВМРО (Обединета) е осуден на казна затвор од 5 години и глоба од 50.000 лева. Во периодот од 1945 до 1947 година е член на Македонскиот научен институт.[3]

  1. Тзавелла, Христофор, „Кръстникът на първите войводи на ВМОРО и ВМОК отец Търпо Поповски“, Македония Прес, София, 2003 г., стр. 17
  2. Гребенаров, Александър, Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918 - 1947), МНИ, София, 2006 г., стр. 224, 229, 232
  3. Гребенаров, Александър, Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918 - 1947), МНИ, София, 2006 г., стр. 399