Нохра Падила

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нохра Падилаколумбиски екологист. Таа пораснала во Богота. Таа презела водечка улога во Здружението на рециклатори на Богота и во Националната асоцијација на рециклатори во Колумбија, која организира околу 12.000 членови. Таа била наградена со Голдмановата еколошката награда во 2013 година за нејзиниот придонес во управувањето со отпадот и рециклирањето во Колумбија.[1]

Позадина[уреди | уреди извор]

Падила пораснала во релативно сиромашно семејство и додека била ученичка, од 7-годишна возраст, таа му помагала на своето семејство да собира и рециклира на општинската депонија Богота. По завршувањето на средното образование, таа не можела да си дозволи дополнително образование и се занимавала со рециклирање. Заедно со другите „неформални“ (неплатени) рециклатори, таа го коосновала здружението за рециклирање Asociación de Recicladores de Bogotá (ARB) во 1990 година, со цел да ги подобри условите за собирачите на отпад, на крајот преземајќи ја функцијата извршен директор на здружението.[2][3] Националната асоцијација на рециклатори во Колумбија е основана во 1993 година. Почнувајќи од 2016 година, Здружението на рециклатори на Богота (ARB) претставувала 3.000 неформални рециклатори во Богота, додека Националната асоцијација на рециклатори во Колумбија (ANR) имала 12.000 членови.[4] Првично, единствениот приход на собирачите на отпадот била од препродажба на залудно потрошени предмети, но ова се промени во Богота во 2013 година, кога бил воведен јавен систем за плаќање,[2] вклучувајќи социјално осигурување, медицинска помош и пензии.[3]

Падила на крајот присуствувала на универзитетот за да студира јавна администрација.[2][3] Таа била наградена со Голдман наградата за животна средина во 2013 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Prize Recipient, 2013 South and Central America. Nohra Padilla“. Goldman Environmental Prize. Посетено на 7 December 2013.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Bogota Recycler Nohra Padilla Praised on World Stage“. wiego.org. Women in Informal Employment: Globalizing and Organizing (WIEGO). Посетено на 25 April 2019.
  3. 3,0 3,1 3,2 „Nohra Padilla“. globalrec.org. Global Alliance of Waste Pickers. Посетено на 25 April 2019.
  4. „Nohra Padilla“. habitat3.org. 18 October 2016. Посетено на 25 April 2019.