Прејди на содржината

Никола Крстев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Никола Крстев
Роден(а)Лазарополе, Реканско
НационалностМакедонец
Занимањеиконописец, зограф
Познат(а) поцркви
Значајни делаво текстот
Деца
Архангел Михаил над левата олтарна врата на „Св. Богородица“ во Фариш, 1880 г.
Натписот врз иконата на Архангел Михаил над левата олтарна врата на „Св. Богородица“ во Фариш, 1880 г.

Никола Крстев Дулевмакедонски иконописец и зограф, претставник на Дебарската школа и припадник на зографскиот род Коловци (Дулевци) наречен по него и татко му.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден е во големото мијачко село Лазарополе.[1] Традиционално се смета за син на мајсторот Дуле, но можно е да бил син на градителот Крсте Лазарополски.[1] Автор е на живописот во припратата на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Лазарополе.[1][2] Натписот гласи:

Сїѧ естъ зȢграфіа на притворѣ ѧ поклони Митре Дамѧновичъ кеѧа Кокалеску, да мȢ е на помош со семъ родители егѡ, за телесно здравие, за дȢшевно спасение и за Ȣсопши дȢши 1873 апрелі 20. ЗȢграфъ Никола Кръстевъ ѿ Лазарополе.[1]


Никола Крстев е автор на дел од фреските во „Св. Богородица“ во кавадаречкото село Фариш, датирани 1880 година: на левата олтарна врата е насликан Архангел Михаил и има натпис:

Сиѧ естъ икона ѧ приложи Иѡванъ

Неда Силѧнъ Стоѧнко Ангеле

даиме напомошъ. 1880: Априлїа = 18 г, Зуграфъ Нікола

Крстев ѿ Лазорополе.[3]


Родословие[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дуле
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Никола Дулев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Крсте Николов
(1839 - 1938)
 
 
 
 
 
 
 
 
Константин Николов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Русалим Крстев
 
 
 
Рафаил Крстев
 
Томо Константинов
 
Јаким Константинов
 
Теодосиј Константинов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Владимир Рафаилов
 
 
 
Крсте Рафаилов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Василиев, Асен (1965). Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София: „Наука и изкуство“. стр. 244.
  2. Поповска-Коробар, Викторија. „За иконостасот на црквата Св. Ѓорѓи во Лазарополе“. Патримониум.мк. Скопје (11): 237.
  3. „Раскошот и пустошот на црквата „Св. Богородица" во село Фариш, Кавадаречко“. Портал Пелагон. 17 август 2018. Посетено на 13 април 2020.