Не оди Сефер село Карбуница

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Не оди Сефер село Карбуница“
Песна
Јазикмакедонски
Жанрмакедонска народна музика
Должина4:46 (Билјан Стојаноски)
Композитор(и)непознат, со разни
современи аранжмани

„Не оди Сефер село Карбуница“македонска народна песна. Песната е посветена на некојси Сефер-ага на кого му забранувале да оди во село Карбуница, Кичевско, бидејќи таму имало комити и дека таму ќе го убијат. Песната е од ајдутски карактер.

Текст[уреди | уреди извор]

-Нели ти реков, седи не оди,
седи не оди, село Карбуница?
Бре Сефер, аго бре,
бре, клето Турче, бре.
Бре Сефер, аго бре,
бре клети арамија.

Не оди Сефер село Карбуница,
село Карбуница, горе Ѓурчевица.
Бре Сефер, аго бре,
бре, клето Турче, бре.
Бре Сефер, аго бре,
бре клети арамија.

Таму ми те чекаат славните комити,
славните комити, сè од збор јунаци.
Бре Сефер, аго бре,
бре, клето Турче, бре.
Бре Сефер, аго бре,
бре клети арамија.

Тебе ќе фатат, глава ќе ти сечат,
глава ќе ти сечат арамиска.
Бре Сефер, аго бре,
бре, клето Турче, бре.
Бре Сефер, аго бре,
бре клети арамија.

Ќе ти пресечат глава до рамена,
глава до рамена, нозе до колена.
Бре Сефер, аго бре,
бре, клето Турче, бре.
Бре Сефер, аго бре,
бре клети арамија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]