Нефротски синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нефротски синдром
СпецијалностНефрологија Уреди на Википодатоците

Нефротскиот синдром е неспецифично бубрежно нарушување кое се одликува со три знаци: обилна протеинурија, хипоалбуминемија, и едем.[1] Во суштина, губитокот на белковини преку бубрезите (протеинурија) доведува до намалено ниво на албуминот во крвта (хипоалбуминемија), што пак предизвикува водата да биде извлекувана во меките ткива (едем).

Компликации[уреди | уреди извор]

Нефротскиот симптом може да биде поврзан со појава на: хиперкоагулабилност, осетливост кон инфекции, постепен губиток на мускулната маса како резултат на хипопротеинемија, артеросклеротични промени и др.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори