Неферкаре Кенду

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неферкаре Кенду
Картуш на Неферкаре Кенду од Кралски список од Абидос.
Фараон на Египет
ВладеелНепознато, Осма династија?
ПретходникЏедкаре Шемаи?
НаследникМеренхор?

Неферкаре Кенду (исто така Неферкаре IV) бил древен египетски фараон од Осмата династија во првиот ран среден период (2181-2055 п.н.е.). Според египтолозите Ким Рихолт, Јирген фон Бекерат и Дарел Бејкер тој бил шестиот крал на осмата династија.[1][2][3]

Името Неферкаре Кенду го има на Кралскиот список од Абидос (број 45), кралски список кој датира од времето на Деветнаесеттата египетска династија, а го нема на Кралскиот список од Торино, бидејќи голема лакуна во овој документ влијае врз повеќето кралеви од 7-ма и 8-ма династија.[1]

Цилиндричен печат со картуш, привремено се припишува на Неферкаре Кенду од страна на Хенри Франкфорт.[4][5]

Ниту една потврда не може цврсто да се припише на Неферкаре Кенду надвор од кралскиот список од Абидос, иако цилиндричниот печат со впишан картуш Ḫndy, "Кенди", привремено му се припишува на овој фараон од страна на египтологот Хенри Франкфорт во 1926 година.[2][4][5] Но, современата наука покажа дека картушата на печатот најверојатно треба да се чита „Камуди“, името на последниот крал на Хиксос, а уште повеќе дека оваа картуша била вметната на печатот како просторно полнење, а не како експлицитна референца на овој крал.[6] Печатот сега е во Музејот на Петри, каталошки број UC 11616.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Kim Ryholt: The Late Old Kingdom in the Turin King-list and the Identity of Nitocris, Zeitschrift für ägyptische, 127, 2000, p. 91
  2. 2,0 2,1 Darrell D. Baker: The Encyclopedia of the Pharaohs: Volume I - Predynastic to the Twentieth Dynasty 3300–1069 BC, Stacey International,
  3. Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen (Münchner ägyptologische Studien), 1984
  4. 4,0 4,1 Henri Frankfort: Egypt and Syria in the First Intermediate Period in JEA, vol 12 (1926), see p. 92 and fig. 6.
  5. 5,0 5,1 Flinders Petrie: Scarabs and cylinders with names : illustrated by the Egyptian collection in University College, London (1917) available online, see pl. XIX, seal under the name "Khondy".
  6. 6,0 6,1 Seal with the cartouche of Khamudi Petrie Museum Online Catalog[мртва врска].