Натструја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Натструја или прекумерна струја — ситуација кога поголема од предвидената електрична струја постои низ спроводникот, што доведува до прекумерно создавање на топлина и ризик од пожар или оштетување на опремата. Можните причини за прекумерна струја вклучуваат кратки споеви, прекумерно оптоварување, неправилен дизајн, дефект на лакот или дефект на заземјувањето. Осигурувачите, прекинувачите и ограничувачите на струјата најчесто се користат механизми за заштита од прекумерна струја (OCP) за контрола на ризиците. Прекинувачите и осигурувачите ги штитат струјните жици од оштетување предизвикано од прекумерна струја.[1]

Поврзани стандарди[уреди | уреди извор]

  • IEC 60364 -4-43: Електрични инсталации на згради – Дел 4-43: Заштита за безбедност – Заштита од прекумерна струја

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Overcurrent Protection“. Science Direct. Посетено на July 5, 2021.