Народен театар (Суботица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон влезот на Народниот театар

Народен театар Суботица (српски: Народно позориште у Суботици/Narodno Pozorište u Subotici; хрватски: Narodno kazalište u Subotici; унгарски: Népszínház) — театар во Суботица, Србија.

Реконструкција[уреди | уреди извор]

Оригиналниот објект на театарот, кој бил изграден во 1854 година како прв монументален јавен објект во Суботица, бил срамнет со цел да се реконструира од градските власти во 2007 година, иако бил прогласен за историски споменик под државна заштита во 1983 година, и во 1991 година тој беше додаден во Националниот регистар како споменик со извонредна културна вредност. Бил организиран меѓународна кампања и во Србија и во Унгарија за спасување на оригиналниот објект. ИКОМОС и ИНТБАУ исто така протестирале против одлуката, но без резултат. Според некои мислења, стариот градски центар на Суботица беше сериозно оштетен визуелно од оваа акција. Некои оскудни остатоци од уништената зграда, наводно, ќе бидат вметнати во новиот театар.