Муслимански свет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Муслиманските земји (и мнозински подрачја) во светот.

Поимот муслимански свет (познат и како „Умет“) има неколку значења. Во религиозна смисла, се однесува на оние кои се придржуваат до учењето на Исламот, се однесува на муслиманите. Во културна смисла, се однесува на исламската цивилизација, вклучувајќи немуслимани кои живеат во таа цивилизација. Во современата геополитичка смисла, терминот обично се однесува колективно за муслимански мнозинство земји, држави, области или градови. Исламот нагласува единство и одбрана на колегите муслимани, иако постојат многу училишта и гранки (види на пример, шиитите-сунитски односи) . Во минатото и Пан-исламизмот и националистичките струи имаат влијание на статусот на муслиманскиот свет. Почнувајќи од 2009 година, повеќе од 1,5 милијарди денари или околу 23% од светската популација се муслимани. Од нив, околу 62% живеат во Азија-Тихоокеанија, 20% на Блискиот Исток и Северна Африка, 15% во потсахарска Африка и околу 2% во Европа и Америка.

Историјат[уреди | уреди извор]

Муслиманската историја ја вклучува историја на исламската вера како религија и како општествена установа. Историјата на Исламот се појавија во Арабија со првите рецитали на исламскиот пророк Мухамед на Куранот во 7 век. Според Рашидун и Умјадс, на Калифатот се развиваа рапидно и географски проширувања на муслиманската моќ и надвор од Арапскиот Полуостров во форма на голема Муслиманска империја со површина од влијанието што протегало од северозападна Индија, во Средна Азија, Блискиот Исток, Северна Африка, јужна Италија, и на Пиринејскиот Полуостров, на Пиринеите. Во текот на поголемиот дел од дваесеттиот век, Исламскиот идентитет и доминација на исламот за политички прашања веројатно е зголемена во текот на почетокот на дваесет и првиот век. Брзо растечките западни интереси во Исламските региони, на меѓународните конфликти и глобализацијата се промени влијанието на исламот на светот во современата историја.

Класична култура[уреди | уреди извор]

Исламската Златна доба, исто така, понекогаш позната како Исламската ренесанса, традиционално датира од 7 до 13 век, CE, но е продолжен до 15-ти и 16 век од страна на поновите стипендии. Терминот "исламската уметност и архитектура" означува работи на уметност и архитектура произведени од 7 век од страна на луѓето кои живееле на територијата што била населена од културно Исламското население.

Аниконизам и Арабеска[уреди | уреди извор]

Ниту едно од Исламските визуелни слики или цртежи на Бога не значи дека постојат поради тоа што се верува дека таквите уметнички претстави можат да доведат до идолопоклонство. Покрај тоа, Муслиманите веруваат дека Бог е бестелесен, правејќи ги било кои два или три-димензионални претстави невозможни. Наместо тоа, муслиманите го опишуваат Бог со имиња и атрибути кои, според Исламот, тој ги открил низ неговата творба. Сите, освен една сура од Кур `анот започнува со фразата" Во името на Бога, на добротворното, Милостивиот ". Слики на Мухамед се исто така забранети. Таквите аниконизми и иконокластика, исто така, може да се најде во еврејските и некоја христијанска теологија. Исламската уметност често донесува употребата на геометриски или растителни цветни дизајни во повторување познат како арабеска. Таквите дизајни се многу не претставителни, така како исламот забранува претставување претстави така се наоѓа во пред-Исламските пагански религии. И покрај тоа, постои присуство на описната уметност во некои муслимански општества, особено на минијатурен стил станаа познати во Персија и под Отоманското Царство, во која не се вклучени само слики на луѓе и животни, но, исто така, претстави на куранските приказни и Исламските традиционални приказни. Друга причина зошто исламската уметност обично е апстрактен е да ја симболизираат трансценденцијата, неделива и бесконечна природа на Бога, целта е да се постигне преку арабеска. Исламската калиграфија е сеприсутна декорација во исламската уметност, и обично се изразува во форма на куранските стихови.

Две од главните скрипти вклучени се симболичните куфик и наскх скрипти, која не може да се најде украсувајќи ги ѕидовите и куполите од џамии, од двете страни на минарето, и така натаму. Разликувањето на мотивите на исламската архитектура секогаш било наредено повторување, структурни зрачења, и ритмички, метрички обрасци. Во овој поглед, фрактал геометријата е клучна алатка, особено за џамии и палати. Други значајни одлики вработени како мотивите кои вклучуваат колони, столбови и арки, организиран и испреплетен со наизменични секвенци на ниши и колони. Улогата на куполите во исламската архитектура е значителена. Нејзината употреба се протега со векови, првото појавување во 691 со изградбата на Куполата на карпата џамија, и повторувајќи го тоа дури и до 17 век со Таџ Махал. И како дури во 19 век, исламските куполи биле вградени во Западната архитектура.

Керамика[уреди | уреди извор]

Помеѓу VIII и XVIII век, употребата на глазирани керамики бил доминантен во исламската уметност, обично претпоставувајќи ја формата на елаборатско грнчарството. Тин-проѕирно застаклување беше еден од најраните нови технологии развиени од страна на исламските грнчари. Првите исламски матни глазури може да се најдат како сино-насликана опрема во Басра, кои датираат од околу VIII век. Друг значаен придонес беше развојот на камен-паста керамика, кои потекнуваат од IX век Ирак. Други центри за иновативни керамички садови во Стариот Свет ги вклучуваат Фустат (975-1075), Дамаск (од 1100 до околу 1600) и Тебриз (1470-1550).

Архитектура[уреди | уреди извор]

Можеби најважниот израз на исламската уметност е архитектура, особено онаа на џамијата. Преку него може да се илустрира ефектот на различни култури во исламската цивилизација . Северна Африка и Ибериската исламска архитектура, на пример, римски-византиски елементи, како што се гледа во големата џамија на Каирон кој содржи мермерни столбови од римските и византиските згради, во Алхамбра дворецот во Гранада, или во Големата џамија на Кордоба. Персискиот стил на џамии се одликуваат со своите заострени тули на столбовите, големи арки, сводови и поддржан секоја од страна на неколку столба. Во Јужна Азија, елементите на хинду архитектурата биле ангажирани, но подоцна беа заменети со Персиските дизајни. Најбројните и најголеми џамии постојат во Турција, кои добивале влијание од Византија, персиски и сириски дизајни, иако турските архитекти успеале да имплементираат свој стил на куполата куполи.

Литература[уреди | уреди извор]

Најпознатата работа на белетристиката од исламскиот свет е делото „Илјада и една ноќ“, која е една компилација на народни приказни. Оригиналниот концепт е изведен од предисламскиот персиски прототип дека веројатно се потпира делумно на индиските елементи. Ја постигна својата конечна форма од 14 век, бројот и видот на приказни се различни од еден ракопис на друг. Сите арапски фантастични приказни имаат тенденција да се наречат арапски ноќни приказни кога се преведени на англиски јазик, без оглед на тоа дали тие се појавуваат во Илјада и една ноќ или не. Ова дело е многу влијателно во Западотбидејќи е преведен во 18 век, прво од Антоан Галанд. Многу имитации беа напишани, особено во Франција. Различни карактери од овој еп самите стануваат културни икони и во западната култура, како што се Аладин, Синбад Морепловецот и Али Баба. Еден познат пример на Арапската поезија и персиската поезија на романтиката (љубов) е Лејла и Мајнун, кои датираат од Умајадската ера во 7 век. Тоа е трагичната приказна за бесмртната љубов многу слично како подоцнежната Ромео и Јулија, која самата по себеси вели дека бил инспириран од латино верзијата на Лејла и Мајнун до извесен степен. Фердовскиот Шахнамех, националниот еп на Иран, е митско и херојско прераскажување на Персиската историја. Амир Арслан беше, исто така, популарна митска Персиска приказна, која има влијание врз некои современи дела на фантазиската фикција, како на пример херојската Легенда на Арслан. Ибн Туфаил (Абубасер) и Ибн ел-Нафис беа пионерите на филозофскиот роман. Ибн Туфаил го напишал првиот арапски роман Hayy ибн Јачланд (Филозофус Аутодидактус) како одговор на Џазали е непоследователност на филозофите, а потоа и Ибн ел-Нафис исто така, напишал роман Деологус Аутодидактус како одговор на Филозофус Аутодидактус Ибн Туфаил . И двете од овие нарации се протагонистички (Hayy во Филозофус Аутодидактус и Камил во Деологус Аутодидактус) кои беа аутодидактички подивени деца кои живеат во изолација на островска пустина и се најрани примери на пустостровска приказна. Меѓутоа, додека Hayy живее сам со животни на пуст остров за одмор на приказната во Филозофус Аутодидактус, приказната на Камил се протега надвор од пуст островски амбиент во Деологус Аутодидактус, кој прерасна во најраните познати доаѓања на возрасен заговор и на крајот да стане првиот пример за научно фантастички роман. Деологус Аутодидактус, напишано од страна на Арапскиот полимат Ибн ел-Нафис (1213-1288), е прв пример на научно фантастички роман. Таа се занимава со различни научно фантастички елементи како што се спонтана генерација, футурологија, крајот на светот и суден ден, воскресението, и задгробниот живот. Наместо давање натприродни или митолошки објаснувања за овие настани, Ибн ел-Нафис се обиде да ги објасни овие заговор на елементи кои користат научни сознанија во биологијата, астрономијата, космологијата и геологијата познати во неговото време. Неговата главна цел зад оваа научно фантастичка работа е да се објасни Исламските верски учења во однос на науката и филозофијата, преку употреба на фикција. Еден латински превод на работата на Ибн Туфаил , Филозофус Аутодидактус, првпат се појави во 1671, подготвен од Едвард Поcocke Помладиот, проследено со превод на англиски Симон Оцклеј во 1708, како и германски и холандски преводи. Овие преводи подоцна го инспирирале Даниел Дефо за да го напише Робинзон Крусо, кој се смета како прв роман на англиски. Филозофус Аутодидактус исто така го инспирирал Роберт Бојл за да го напише својот филозофски роман поставена на еден остров, Стремениот Природонаучник. Приказната, исто така, предвидените Жан-Жак Русо Емил: или За образование на некој начин, и е исто така слично на приказната Могли во книгата за џунглата на Радјард Киплинг, како и приказната Тарзан, во кои бебето е напуштено, но згрижени и хранет од мајка волк. Божествената комедија на Данте Алигиери , се смета за најголем епот на италијанската литература, добиени многу одлики на и епизодите за натамошниот текст: директно или индиректно од арапските работи на Исламскиот суден ден: Хадисот и Китаб ел-Мирај (преведени на латински во 1264 или кратко време пред како Либер Скалата Мачомети, "книгата на Лествичник Мухамед") во врска со воздигнување на Мухамед на небото, и духовните дела на Ибн Араби. Маврите, исто така, имале забележително влијание врз делата на Џорџ Пеле и Вилијам Шекспир. Некои од нивните дела вклучиле мавритански карактери, како битката на Пеле на Алказар и Шекспировиот Трговец на Венеција, Тит Андроник и Отело, кој беше на мавританско Отело како нејзиниот насловен карактер. Овие работи се вели дека бил инспириран од неколку мавритански делегации од Мароко до Елизабетанската Англија на почетокот на 17 век.

Филозофија[уреди | уреди извор]

Една од заедничките дефиниции за "Исламската филозофија" е "стил на филозофијата произведени во рамките на исламската култура." Исламската филозофија во оваа дефиниција не е ниту задолжително загрижена за религиозните прашања, ниту е ексклузивно произведена од страна на муслиманите. Персискиот научник Ибн Сина (Авицена) (980-1037) имаше повеќе од 450 книги што му се припишуваат. Неговите дела се засегнати со многу предмети, особено филозофија и медицина. Неговиот медицински учебник Со Канонот на медицина се користи како стандарден текст во европските универзитети за векови. Неговите дела на Аристотел беа клучен чекор во пренесување на учењето од Стара Грција до исламскиот свет и Западот. Тој често го поправил филозофот, охрабрувајќи жива дебата во духот на иџитихад. Тој исто така ја напишал Книгата на Исцелување, една влијателена научна и филозофска енциклопедија. Неговото размислување и на неговиот следбеник Ибн Рушид (Авероис) беше усвоен во христијанската филозофија за време на средниот век, особено од Тома Аквински. Еден од највлијателните муслимански филозофи на Западот беше Авероис (Ибн Рушид), основач на Авероизам Филозофскиот факултет, чии дела и коментари имале влијание врз зголемувањето на секуларната мисла во Западна Европа. Тој исто така го развил концептот на "постоењето и претходи на суштината". Авицена исто така формирал свој Авиценизам Филозофски факултет, која самата била влијателна во двете исламски и христијански земји. Тој исто така беше критичар на Аристотеловата логика и основач на Авиценианската логика, и тој го развил концептот на емпиријанската и табулската раса, и разликувал помеѓу суштината и постоењето. Друг влијателен филозоф кој имаше значајно влијание на современата филозофија беше Ибн Туфаил. Неговиот филозофски роман, Hayy ибн Јаџда, преведен на латински како Филозофус Аутодидактус во 1671,ги разви темите на емпиријазам, табула раса, природата наспроти одгледувањето, состојбата на можноста, материјализмот, и проблемот на Молинекс . Европските научници и писатели кои биле под влијание на овој роман се Џон Лок, Готфрид Лајбниц, Мелшиседеч Тевенот, Џон Валис, Кристијан Хајгенс, Џорџ Кит, Роберт Беркли, Куаркес, и Самуил Хартлиб. Исламски филозофи го продолжија напредокот во филозофијата во текот на 17 век, кога Мула Садра го основи неговото училиште од трансцендентната Теософија и го разви концептот на егзистенцијализмот. Други влијателни муслимански филозофи вклучуваат Ал Јахиз, пионер во еволутивна мисла; Ибн ел-Хајтам (Алхазен), пионер од феноменологијата и филозофијата на науката и критичар на Аристотеловата природна филозофија и концепт на Аристотелското место (топос); Абу Рејхан ел-Бируни, критичар на Аристотеловата природна филозофија; Ибн Туфаил и Ибн ел-Нафис, пионерите на филозофски роман; шахаб Ел-Дин Сухраварди, основач на Луминатионистичката филозофија; Факхр Ел-Дин Ел-Рази, критичар на Аристотеловата логика и пионер од индуктивна логика, и Ибн Калдун, пионер во филозофијата на историјата и социјалната филозофија.

Науки[уреди | уреди извор]

Муслимански научници направија значаен напредок во науката. Тие поставија далеку поголем акцент на експеримент отколку што Грците. Ова доведе до предвремен научен метод кој се развиваше во муслиманскиот свет, каде што беше направен значителен напредок во методологијата, почнувајќи со експериментите на Ибн ел-Хајатам (Алхазен) на оптика од приближно 1000, во својата Книга на Оптика. Најважниот развој на научен метод беше употребата на експериментите да се разликуваат помеѓу конкурентските научни теории поставени во рамките со генерално емпириска ориентација, која започна кај муслиманските научници. Ибн ел-Хајатам исто така, се смета за татко на оптиките, особено за неговиот емпириски доказ за вовед во концепцијата за теорија на светлината. Некои од нив го имаат, исто така, опишано Ибн ел-Хајатам како "првиот научник" за развој на современи научни методи. Математичарот Ал Кваризим, од чие име произлегува зборот алгоритам, се смета за татко на алгебрата (кој е именуван по неговата книга, Китаб ел-јабр). Неодамнешните студии покажаа дека многу е веројатно дека средновековните муслимани уметници се свесни за напредната декагонал кусисикристал геометрија (откриен половина милениум подоцна, во 1970-тите и 1980-тите во запад) и го користеле во сложени декоративни ќерамички работи во архитектурата. Муслиманските математичари исто така направиле неколку подобрувања на арапски бројки, како на пример воведување на децимална точка нотација. Муслиманските лекари значително придонеле за областа на медицината, вклучувајќи ги и предметите на анатомијата и физиологијата: : Како во 15 век Персиската работа од Мансур ибн Мухаммед ибн ел-Фачих Лиас го насловил Ташрих Ал бадан (анатомија на телото) кој содржи сеопфатни дијаграми на структурите на телото, нервниот и циркулаторниот систем, или во работата на Египетскиот лекар Ибн ел-Нафис, кој ја предложил теоријата на пулмоналната циркулација. Канонот на Авицена за медицината остана авторитетен медицински учебник во Европа до 18 век. Абу ел-Чазим Ал Захрави (исто така познат како Абулказиз) придонесе за дисциплина на медицинската хирургија со Китаб ел-Тасриф ("Книга на концесии"), медицинска енциклопедија која подоцна беше преведена на латински и се користи во Европа и Муслиманските медицински училишта со векови. Други медицински достигнувања дојдоа во областа на фармакологијата и фармацијата. Во астрономијата, Мухамед ибн Јабир Ал Харани Ал Батани ја подобрија прецизноста на мерењето на прецесија на оската на Земјата. Исправките направени на геоцентричен модел од страна на Ел-Батани, Авероес, Насир ел-Дин ел-Туси, Мо'аједудин Урди и Ибн ел-Шатир подоцна беа вградени во Коперниковиот хелиоцентричен модел. Хелиоцентрични теории беа исто така спомнати со неколку други муслимански астрономи како што се Абу Рејхан Бируни, Сијзи, Чоб Ел-Дин Ширази и Најм Ел-Дин Ел-Чазвини Ал Катиби. Ѕвездениот примател, иако првобитно бил развиен од страна на Грците, беше совршенство на исламските астрономи и инженери, а потоа била донесена во Европа. Муслиманските хемичари и алхемичари одиграа важна улога во создавањето на современата хемија. Научниците како што се Вил Дурант и Александар фон Хумболт во врска со Муслиманските хемичари да бидат основачите на хемија. Особено, Јабир ибн Хајан се смета за "татко на хемијата". Делата на арапските хемичари влијаеле врз Роџер Бејкон (кој го претстави емпирискиот метод во Европа, под силно влијание на читањето на арапски писатели), а подоцна Исак Њутн. Голем број на хемиски процеси (особено во алхемија) и дестилација на техники (како што е производството на алкохол) беа развиени во муслиманскиот свет и потоа се проширил кон Европа. Некои од најпознатите научници од исламскиот свет се Јабир ибн Хајан (полиматот, татко на хемијата), Ел-Farabi (полиматот), Абу ел-Чазим Ал Захрави (таткото на современата хируршка интервенција), Ибн ел-Хајатам (универзален гениј , татко на оптика, основач на psychophysics и експериментална психологија, пионер на научен метод ", прв научник"),Абу Рејхан Бируни (универзален гениј, татко на индологија и геодезија, "прв антрополог"), Авицена (универзален гениј, татко на Хасани и современата медицина), Насир ел-Дин ел-Туси (полиматот), а Ибн Калдун (татко на демографијата , културна историја, историографија, филозофија на историјата, социологијата, и општествени науки), меѓу многу други.

Технологија[уреди | уреди извор]

Во технологијата, муслиманскиот свет донесе правење на хартија од Кина. Познавањето на барутот исто така беше пренесена од Кина преку исламските земји, каде што на формулите за чист калиум нитрат и експлозивен барутен ефект беа првите развиени. Достигнувањата беа направени во наводнување и земјоделство, со користење на нова технологија како што се ветерници. Посеви како бадеми и агруми биле донесени во Европа преку ел-Андалус и шеќер одгледување постепено се усвои од страна на Европејците. Арапски трговци ја доминираа трговијата во Индискиот Океан до доаѓањето на Португалија во 16 век. Теснина беше важен центар за трговија. Исто така, густа мрежа на трговски патишта во Медитеранот, по кој муслиманските земји тргуваа со едни со други и со европски сили, како што се Венеција, Џенова и Каталонија. Свилениот патен премин во Средна Азија помина низ Муслиманските држави меѓу Кина и Европа. Муслиманските инженери во исламскиот свет, направи голем број на иновативна индустриска употреба на хидроенергијата, и почетокот на индустриска употреба на енергијата на брановите, силата на ветерот, пареа моќ, фосилни горива како што се нафтата, и на почетокот голема фабрика комплекси (tiraz на арапски). Индустриските употреби на воденици во исламскиот свет датираат од 7 век, додека хоризонталните тркала и вертикалната тркални воденици биле во широка употреба од најмалку 9 век. Голем број на индустриските комбинати биле вработени во исламскиот свет, вклучувајќи ги и почетокот на полнење мелници, мелници за жито, лушпач, пилани, брод мелници, печат мелници, челичарници, шеќер мелници, плима мелници и ветерници. До 11 век, секоја област во текот на исламскиот свет ги имале овие индустриски комбинати во работењето, од Ел-Андалус и Северна Африка до Блискиот Исток и Средна Азија. Муслиманските инженери исто така го измислиле нестабилни шахти и водни турбини, вработени брзини во мелници и вода за подигање на машини и пионер во користењето на браните како извор на водна моќ, што се користи за да се обезбеди дополнителна енергија за воденици и вода за подигање на машини. Таквиот напредок е можен за многу индустриски задачи кои претходно беа водени од физичката работа во античките времиња да бидат механизирани и управувани од машини наместо во средновековниот исламски свет. Трансферот на овие технологии на средновековна Европа имаше влијание врз Индустриската револуција. Голем број на индустрии беа активни за време на на Арапската земјоделска револуција, производство на стоки вклучувајќи астрономски инструменти, керамика, хемиски, часовници, стакло, трска, пулпа и хартија, парфем, нафта, лекови, јаже, свила, шеќер, текстил и оружје. Исто така, важно за економијата на тој период беше употребата на механичка хидроенергија и енергијата на ветерот, бродоградба, и рударството на минерали, како што се сулфур, олово и железо. Раните фабрики (тираз) биле изградени за многу од овие индустрии, и познавањето на овие индустрии подоцна беше пренесуван до средновековна Европа, особено за време на латинските преводи на 12 век. На пример, првите фабрики за чаши во Европа се основани во 11 век од страна на египетските занаетчии во Грција. Земјоделските и занаетчиски индустрии, исто така доживеале високо ниво на раст во текот на овој период.

Конфликтите на Блискиот Исток[уреди | уреди извор]

Имаше судир меѓу Иран и арапските земји. Додека Иран и Ирак ги решија нивните конфликти за договорот од 1975 година , по иранската револуција, Садам Хусеин го нападна Иран во 1980 година. Како резултат на војната, еден од најсмртоносните по Втората светска војна, заврши во 1988 година. Садам потоа го нападна Кувајт, предизвикувајќи ја Заливската војна во 1991 завршувајќи во реставрација на Кувајт од коалиција на земји. Во 2001 година, САД извршија инвазија врз Авганистан и во 2003 година извршија инвазија врз Ирак како дел од војната против тероризмот.

Блиско минато[уреди | уреди извор]

1979 година беше критична година во однос на муслиманскиот свет со остатокот од светот. Во таа година, Египет склучи мир со Израел, монархијата на Иран беше симнат од власт во Иранската револуција, и советската инвазија на Авганистан започна. Некои од на настаните водечки во однос на муслиманскиот свет со надворешниот свет во пост-советската ера беа: -Војната на Карабах -Иранско-ирачката војна -Заливската војна во 1991 -Босанската војна -Војната на Косово -јужен Либански конфликт (1982-2000) -Војната на Каргил -Во 2001 година инвазијата на Авганистан -Инвазијата во 2003 година на Ирак -Војната против тероризмот -Сириската окупација на Либан -Јуландс-Постен Мухамед карикатури контроверзии на 2005 година -Втората суданска граѓанска војна -Во 2006 војната во Либан -Во 2006 контроверзии околу забелешки цитирани од папата Бенедикт Шеснаесетти -Во 2007 година Либанскиот конфликт -Тековната војна во Дарфур -Тековната ситуација со Иран околу неговата јадрена програма -Тековниот Втор чеченски Каргил -Тековниот Каргил во Пакистан северозапад -Тековниот бунт на Филипините -Тековната војна во Сомалија -Во 2008 година Косово прогласи независност -2010-2011 Блискиот Исток и Северно Африканските протести

Израел[уреди | уреди извор]

Арапско-израелскиот конфликт започна во 20-от век, како одговор на обидот и успешното создавање на Израел на територијата на мандатот на Палестина. Непријателствата свртеле кон војната во 1948 година, 1967 година, а 1973 година.По војната 1973, Египет преговори мир со Израел во 1979 година. Израел, исто така, учествуваше во либанската граѓанска војна. По првиот интифада, Израелците и Палестинците го потпишаа Осло и следната година Јордан и Израел исто така постигнаа мир. Но, неуспехот да го реши израелско-палестинскиот конфликт резултираше со втор интифада. Војна повторно изби меѓу Израел и Либан во 2006 година и Израел и Газа во 2009 година. Турција беше првата држава со муслиманско мнозинство кој се залагаше да го признае Израел, само една година по нејзиното основање, и тие ја имаат најдолгата заедничка близина на воени и економски врски. Пред Иранската револуција, Иран и Израел одржуваше силно политичко пријателство, но тековната иранска влада е силно анти-израелски и во неколку наврати повика на уништување на Израел. Еднаш во војна, Египет и Јордан имаат воспоставено дипломатски односи и потпиша мировни договори со Израел, и се обидуваше да го реши конфликтот со Палестинците и произведе голем број на привремени договори. Девет неарапски муслимански држави одржуваат дипломатски врски со Израел, а од 1994 година, на Персискиот Залив го имаат намалено нивното спроведување на арапскиот бојкот, со Саудиска Арабија и прогласувањето на нејзиниот крај во 2005 година, и покрај тоа што има уште да ги откаже своите санкции. Држави како Мароко, кои имаат голема еврејска популација, генерално имале помалку непријателски односи со Израел.

Главни деноминации[уреди | уреди извор]

Двете главни вероисповеди на исламот се сунитски и шиитски секти. Тие се разликуваат пред сè на тоа како на животот на Умметот ("верници") треба да се регулирани, и улогата на имамот. Овие две главни разлики произлегуваат од разбирањето на кој хадис се да се толкува Кур `анот. Малцинските шиитски верувања дека семејството на традициите на пророкот исклучиво треба да се следат, а мнозинството сунитски верувања во традицијата од придружници на пророкот и други обични луѓе да бидат следени. Најголемиот дел од муслиманите во светот, околу 85%, се сунити. Шиитите и други (Ибадијас-Исмаилс) го сочинуваат остатокот, околу 15% од целокупното муслиманско население. Меѓу земјите со шиитско мнозинство или значително население се Иран (80%), Азербејџан (85%), Ирак (60% -65%), Бахреин (60%), Кувајт (40%), Пакистан (25-33%) , Индија 25-31% од муслиманската популација и (3-4%) од целото население на Индија и на Либан (35-40%).Кхариските муслимани, кои се помалку познати, имаат своја тврдина во земјата на Оман која држи околу 75% од населението. Останатиот дел од населението е 15% шиитско а останатите се сунити.