Прејди на содржината

Мулгимаа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Мулгимаа
Област на јужноестонски јазици, вклучително и Мулгиски дијалект (жолта област)

Мулгимаа е културно-историски регион во Јужна Естонија. Денес регионот ги опфаќа округот Вилјанди и северозападниот округ Валга . Историски гледано, Мулгимаа била поделена на пет парохии (естонски: kihelkond): Халист, Хелме, Каркси, Паисту и Тарвасту.[1]

Традиционално, дијалектот Мулги се зборувал во Мулгимаа.

Петте историски парохии Халиште, Паисту, Каркси, Хелме и Тарвасту денес се поделени меѓу 10 локални самоуправи и, во сегашниот контекст на Естонија, имаат релативно заедничко економско и социјално потекло.

До крајот на 19 век, регионот бил јасно препознатлива етнографска и лингвистичка област во јужна Естонија заснована на јазикот Мулги и претставува потомок на античкиот округ Сакала.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Estonian Encyclopedia. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus. 1992. стр. 442. ISBN 5-89900-009-0.