Прејди на содржината

Музеологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музеј на антропологијата во Универзитетот Колумбија

Музеологија (или музејски студии) е изучувањето на организацијата и управата на музеи и музејски збирки.

Академските институции нудат дипломи по музеологија.

Постојат разни кариери во рамките на музеологијата како директор на музеј, кустос, едукатор, доцент (волонтер), графички дизајнер, изложбен дизајнер, архивар и конзерватор/реставратор.

Во Република Македонија музеологијата како високо образование се нуди на Институтот за историја на уметност и археологија при Филозофскиот факултет (Универзитет Св. Кирил и Методиј) во Скопје.