Прејди на содржината

Институт за историја на уметност и археологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Институтот за Историја на уметноста со археологија при Филозофскиот факултет е наследник на Групата за историја и уметност основана во учебната 1946/47 година. Групата привремено била затворена во 1951 година, но наставата по Историја на уметноста во различен обем и степен е одвивана во рамките на Групата за историја. Наставата од почетокот е изведувана со научен кадар од Македонија и од други места на тогашна Југославија. Со време, создаден е наставно-научен кадар кој е вклучен во повторно основаната Наставно-научна студиска група за историја на уметноста со археологија, која започнала со работа учебната 1973/74 година. Таа прерасна во сегашниот Институт за историја на уметноста со археологија.

Библиотека[уреди | уреди извор]

Библиотеката на Институтот за историја на уметноста и археологија е наследник на библиотеката којашто функционирала во рамките на Групата за историја на уметноста при Филозофскиот факултет во Скопје, оформена во учебната 1946/47 година. Таа располага со специјализирана литература на повеќето светски јазици од областа на дисциплините коишто се изучуваат на Институтот, археологијата и историјата на уметноста, од предеисторискиот период до денес. Таа располага со околу 8000 книги и периодични изданија од домашни и странски издавачи.

Денешни наставници и соработници[уреди | уреди извор]

 • Елица Манева, редовен професор
  • Средновековна археологија
  • Ранохристијанска археологија
 • Владимир Величковски, вонреден професор
  • Модерна и современа уметност
  • Современа македонска уметност
 • Елизабета Димитрова
  • Вовед во историја на уметноста
  • Историја на уметноста на македонскиот народ-среден век
  • Ранохристијанска археологија
 • Драги Митревски, редовен професор[1]
  • Праисториска археологија
  • Протоисториска археологија
  • Методологија на теренските археолошки истражувања
 • Виктор Лилчиќ, вонреден професор
  • Вовед во археологијата
  • Класична археологија II (Римска археологија)
  • Методологија на кабинетските археолошки истражувања
 • Никос Чаусидис, доцент
  • Музеологија и конзервација
  • Музеологија
  • Занаетчиски технологии и конзервација
  • Ликовна семиотика
 • Анета Серафимова, доцент
  • Историја на византиската уметност
  • Историја на македонскиот народ од 15.век до 1900.
 • Снежана Филипова, доцент
  • Средновековна европска уметност
  • Хералдика
 • Татјана Филиповска, доцент
  • Западноевропска уметност на новиот век
 • Марјан Јованов, асистент
  • Историја на уметноста на старите народи
  • Класична археологија I
 1. http://fzf.ukim.edu.mk/profesori-3-2-3-2-2/