Московски Универзитет (леден гребен)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ледениот гребен на Московскиот универзитет (Антартик) (67°S 121°E / 67° ЈГШ; 121° ИГД / -67; 121Координати: 67°S 121°E / 67° ЈГШ; 121° ИГД / -67; 121) е тесен леден гребен, долга околу 120 nautical miles (220 kм), којсе пробива на Брегот на Сабрина на Антарктикот помеѓу Ледникот Тотен и Заливот Полдинг[1].

Dalton Iceberg Tongue се протега северно од источниот дел на полицата. Функцијата беше делумно исцртана од воздушните фотографии направени од U.S. Морнарицата Операција скок во височина во 1946-47 година, и дополнително фотографирана и мапирана од Австралиски национални истражувачки експедиции на Антарктикот и Советска антарктичка експедиција во 1958 година. Московски универзитет]].

Ледниците Тотен и Московскиот универзитет, сместени на источен Антарктик, содржат 5,1 m еквивалент на нивото на морето и губат маса во последните децении. Користејќи ICESat-2 ласерска алтиметрија на повторена анализа на патеката и сателитска радарска интерферометрија од SAR сликите Sentinel-1a/b, ги мапиравме локациите на заземјувачките линии на овие два ледника помеѓу 2017 и 2021 година. Откривме продорно повлекување на заземјувачката линија долж ледените рамнини кај ледникот централното стебло на ледничкиот мраз Тотен (TGIS) и Ледениот гребен на Московскиот универзитет (MUIS), каде што ГЛ се повлече 3,51 ± 0,49 km и 13,85 ± 0,08 km во текот на 1996-2020 година, соодветно. Користејќи ја радарската надморска височина CryoSat-2, откривме дека набљудуваните повлекувања на линијата за заземјување се совпаѓаат со високите стапки на разредување и високите брзини на мраз, што укажува на шема на загуба на маса доминирана од динамиката на мразот. Идентификувавме два океански канали модулирани од плимата и осеката на источниот леден гребен Тотен и западниот леден гребен на Московскиот универзитет, каде што ширините на океанските канали се во голема корелација со плимниот опсег. Отворањето на каналот на западниот леден гребен на Московскиот универзитет ги поврзува двата претходно одвоени системи TGIS и MUIS, кои би можеле да отворат пат за топлата модифицирана циркуполарна длабока вода што влегува во главната празнина MUIS и да го олесни понатамошното повлекување на линијата за заземјување.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 Оваа статија содржи материјал во јавна сопственост од Геолошкиот топографски институт на САД (USGS) — документ: „Московски Универзитет (леден гребен)“ (содржини од Информативниот систем за географски имиња). (англиски)