Морска ѕвезда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Морска ѕвезда
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Иглокожи
Потколено: Asterozoa
Класа: Asteroidea
De Blainville, 1830
Ред

Brisingida
Forcipulatida
Paxillosida
Notomyotida
Spinulosida
Valvatida
Velatida [1]

Морски ѕвездииглокожи кои припаѓаат на класата Астероидеа.[2] Името морска ѕвезда во суштина се однесува на членовите на класата Астероидеа.

Градба на телото[уреди | уреди извор]

Повеќето од морските ѕвезди имаат пет краци кои излегуваат од средниот дел на телото (плочи). Постојат врсти и со поголем број краци. Краците се најшироки на местото каде што се сретнуваат со плочата. Горната страна на ѕвездите често се живи бои, уснената страна им е свртена спрема дното. На кожата на ѕвездата се наоѓаат подвижни и неподвижни боцки и штипалки.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Морските ѕвезди се хранат со животинска храна. Поситниот плен го повлекуваат по телото, а поголемиот плен, на пример школки, ракови, ежови, преку устата го внесуваат во стомакот.

Морската ѕвезда како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Како се родила морската ѕвезда“ — кус расказ за деца на ангискиот писател Доналд Басет од 1967 година.[3]
  • „Морска ѕвезда“ — песна за деца на хрватскиот поет Григор Витез.[4]
  • „Морска ѕвезда“ (англиски: Starfish) — албум на австралиската рок-група The Church од 1988 година.[5]
  • „Морска ѕвезда“ (англиски: Star fish) — песна на американската панк-рок група Бикни Кил (Bikini Kill) од 1993 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sweet, Elizabeth (22 November 2005). „Asterozoa: Fossil groups: SciComms 05-06: Earth Sciences“. Архивирано од изворникот на 2015-05-20. Посетено на 7 May 2008.
  2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2013-12-04. Посетено на 2021-08-13.
  3. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993, стр. 18-19.
  4. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 77.
  5. YouTube, The Church - Starfish (Full Album) 1988 - 480P.mp4 (пристапено на 15.10.2017)
  6. YouTube, Bikini Kill - Pussy Whipped - 1993 - (Full Album) (пристапено на 3.7.2017)