Моаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Моаи
*
Светско наследство на УНЕСКО

AhuTongariki.JPG
Држава Велигденски Остров
Тип
Критериуми
Навод [1]
Регион** Чиле
Записно минато
Запис   (непознато заседание)
* Име според официјален запис на списокот.
** Регион според класификацијата на УНЕСКО.

Моаите претставуваат камени скулптури на човечки фигури кои се наоѓаат на Великденскиот Остров, кои пак припаѓаат на државата Чиле. До денеска не е познато кој ги изработил, на кој начин и зошто служиле некогаш овие камења.

Претходно, за Великденските острови не се знаело дека постојат илјадници години. Островот бил откриен од страна на холандискиот морепловец Јакоб Рогевен на 5 април 1722 година. До 1888 година, островот не припаѓал никому, за да во таа година го припои Чиле.

Моаите на островот ги има повеќе од илјада на број, а нивната старост се проценува помеѓу 400 и 1000 години. Сите статуи се изработени од вулканска земја. Тие помеѓу себе изгледаат многу слични, но се многу различни по големина. Просечната висина на една статуа е околу 5 метри, но има многу такви кои достигаат и до 20 метри. Една таква фигура тежи околу 100 тони.