Млади девојки на пијано

Од Википедија — слободната енциклопедија
Млади девојки на пијано
Jeunes filles au piano
Творец Пјер Огист Реноар
Година 1892
Димензии 116 см × 90 см
Место Музеј Орсе, Париз

Млади девојки на пијано — слика на Огист Реноар насликана во 1892 година за време на неговиот таканаречен бисерен период (1890-1897). Се чува во музејот Орсе во Париз. Околу 1889 година, Реноар веќе ѝ пристапил на оваа тема со сликање на Час по пијано; тој ќе го продолжи, во 1897 година, со Ивон и Кристин Лерол на пијано.

Опис[уреди | уреди извор]

Сликата прикажува семејна сцена: две млади девојки свират на пијано[1]. Двете млади девојки веќе ја имаат телесноста на жени што Реноар сакал да ги слика. Ова платно повеќе не е чист импресионизам, но повеќе не ги наоѓаме прецизните потези на четката од „сувиот“ или „енгровскиот“ период. Облеката на девојките не е разубавена, па оттука и пореалниот карактер на платното.

Реноар преку своето сликарство ја изразува оваа љубов кон жените и младоста која е негова особеност. Тој исто така рекол дека моделите биле суштински за неговото вдахновение: „Не би можел без модел.“ Неговиот начин на сликање на косата, фустаните, бисерниот тен и исполнетоста со живот на младите жени ја отсликува неговата наклонетост кон моделите.

Овде, сликарот прифаќа поеластичен и непристоен стил со поголема флуидност и ефекти на транспарентност. Оваа еволуција на Реноар, кој се приближува до своите педесетти, според Андре Лоте се должи и на следниот факт: „Тој, всушност, во тоа време забележал дека му пукаат младешките дела и дека тоновите се менуваат. Ги набљудувал своите мешавини и ги смалил, како Рубенс, па нанесувал еден тенок слој.“

Ова дело било направено на пет или шест различни начини, бидејќи Реноар знаел дека француската држава сака да купи. Благодарение на Младите девојки на пијано, сликарот конечно е препознаен[2].

Други верзии[уреди | уреди извор]

Втората верзија на сликата, визија значително различна од оваа и помалку детална, сега се чува во Музејот на Оранжеријата во Париз[3]. Третото се наоѓа во Музејот на уметноста Метрополитен во Њујорк.


Модели[уреди | уреди извор]

Ивон и Кристин, двете најстари ќерки на Анри Лерол, тогаш на возраст од 11 и 13 години, позирале за Реноар. Двете сестри ќе служат како модели и за други слики на сликарот, вклучувајќи ги Ивон и Кристин Лерол на пијано од 1897-1898 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Pierre-Auguste Renoir 1892 Jeunes filles au piano - L'Ogresse de Paris“ (француски). 2009-03-16. Посетено на 2019-05-06.
  2. „Pierre-Auguste Renoir 1892 Jeunes filles au piano - L'Ogresse de Paris“ (француски). 2009-03-16. Посетено на 2019-05-01.
  3. N° d'Inventaire : RF 1960-16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]