Михаил Цвет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Михаил Цвет
Михаил Цвет
Роден(а)14 мај 1872
Асти, Италија
Починал(а)26 јуни 1919 (возраст 47)
НационалностРусија
Полињаботаника
Познат поадсорпциона хроматографија

Михаил Семјонович Цвет (Михаи́л Семёнович Цвет) (1872–1919) бил руски ботаничар кој ја измислил техниката на адсорпциона хроматографија која денес е често користена во хемиската анализа. Неговото презиме на руски означува освен орган на растение и "боја". Михаил Цвет ја измислил хроматографијата во 1906 година испитувајќи ги растителните пигменти.