Меѓународна година на детето

Од Википедија — слободната енциклопедија
Родители со дете: статуата „Семејство“ во градината на Палатата на нациите (Канцеларија на Обединетите нации во Женева) е одбележување на Годината на детето.

УНЕСКО ја прогласил 1979 година за Меѓународна година на детето.[1] Прогласот бил потпишан на 1 јануари 1979 година од генералниот секретар на Обединетите нации Курт Валдхајм. Како резултат на Декларацијата за правата на детето од 1959 година, прокламацијата имала за цел да привлече внимание на проблемите што ги засегале децата ширум светот, вклучително и неисхранетост и недостиг на образование. Многу од овие напори резултирале во Конвенцијата за правата на детето во 1989 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Бројни настани се одржале во рамките на ООН и во земјите-членки за одбележување на настанот, вклучувајќи го и концертот „Музика за УНИЦЕФ“, одржан на Генералното собрание на Обединетите нации на 9 јануари. WBZ- TV 4 во Бостон, Масачусетс, заедно со четирите други станици од Групата W, биле домаќини и го емитувале славеничкиот фестивал „Кидсфер “ (Kidsfair) (оттогаш обично се одржува околу Денот на трудот) од Бостон Комон. На зградата на Обединетите нации во Њујорк на 1 декември 1979 година се одржал филмски фестивал кој прикажувал меѓународни кратки филмови со цртани филмови и фокусирање на деца. Канадскиот аниматор / режисер Евгениј Федоренко создал филм за Националниот филмски одбор на Канада, наречен „Секое дете“, кое се фокусирал на безимено бебе, кое никој не го сака, бидејќи сите се премногу зафатени со своите грижи. Ова било искористено за да се објасни важноста како секое дете има право на дом. Звучните ефекти биле создадени со гласовите на „Les Mimes Electriques“.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]