Меѓународна година на биоразновидноста

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународната година на биоразновидноста (IYB) била едногодишна прослава на биолошката разновидност и нејзината важност, што се одржала на меѓународно ниво во 2010 година. Соодветно со датумот на целта за биоразновидноста во 2010 година, годината била прогласена од 61вата сесија на Генералното собрание на Обединетите нации на Обединетите нации во 2006 година.

Таа требало да помогне да се подигне свеста за важноста на биоразновидноста преку активности и настани, да се влијаело врз носителите на одлуки и „да се подигне биолошката разновидност поблиску до врвот на политичката агенда“.[1]

Позадина[уреди | уреди извор]

Генералното собрание на Обединетите нации ја прогласила 2010 година за Меѓународна година на биоразновидноста (Резолуција 61/203[2]). Оваа година се совпаднала со целта за биоразновидност во 2010 година усвоена од страните на Конвенцијата за биолошка разновидност и од шефовите на држави и влади на Светскиот самит за одржлив развој во Јоханесбург во 2002 година.[3]

Секретаријатот на Конвенцијата за биолошка разновидност (КБР), со седиште во Монтреал, Канада, ја координирал кампањата за Меѓународната година на биоразновидноста.

Воспоставена на Самитот на планетата Земја во Рио де Жанеиро во 1992 година, Конвенцијата за биолошка разновидност бил меѓународен договор за зачувување и одржливо користење на биоразновидноста и правично споделување на придобивките од биоразновидноста. Конвенцијата имала скоро универзално учество, со 193 страни.

Главни цели во поглед на ООН[уреди | уреди извор]

Главните цели на Меѓународната година на биоразновидноста биле:

  • Подобрување на јавната свест за важноста на зачувување на биоразновидноста и за основните закани за биоразновидноста
  • Подигннување на свеста за достигнувањата за зачувување на биоразновидноста што ги реализирале заедниците и владите
  • Промовирање на иновативни решенија за намалување на заканите по биоразновидноста
  • Охрабрете ги поединците, организациите и владите веднаш да дејствуваат за да се запре губењето на биоразновидноста
  • Започнете дијалог помеѓу засегнатите страни за тоа што да направите во периодот по 2010 година

Парола[уреди | уреди извор]

Биоразновидноста е љубов. Биоразновидноста е живот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Johns, David (2009). The International Year of Biodiversity–From Talk to Action. Conservation Biology 24 (1): 338–340.
  2. United Nations (2007). „Resolution adopted by the General Assembly on 20 December 2006. 61/203. International Year of Biodiversity, 2010“. United Nations. Посетено на January 5, 2020.
  3. Marton-Lefèvre, Julia (2010). Biodiversity is our life. Science 313: 1179. abstract

Поголемиот дел од информациите погоре, се засноваат на официјалните мрежни места на Конвенцијата за биолошка разновидност и на Меѓународната година на биоразновидноста.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]