Меѓународна година на шумите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дождовната шума Амазон во Бразил

2011 година била прогласена за Меѓународна година на шумите од Обединетите нации[1] да се подигне свеста и да се зајакне одржливото управување, зачувување и одржлив развој на сите видови шуми во корист на сегашните и идните генерации.

Позадина[уреди | уреди извор]

Шумите се составен дел од глобалниот одржлив развој. Според проценките на Светска банка, повеќе од 1,6 милијарди луѓе зависат од шумите за живот и околу 300 милиони живеат во нив.[1] Индустријата за шумски производи е извор на економски раст и вработување, при што глобалните шумски производи со меѓународно тргување се проценуваат на 327$ милијарди.

Организацијата на ООН за храна и земјоделство (ФАО) проценува дека секоја година 130,000 км² од светските шуми се изгубени поради уништување на шумите. Претворање во земјоделско земјиште, неодржлива берба на дрва, нездрави практики за управување со земјиштето и создавање населби за население се најчестите причини за оваа загуба на шумските области.

Според Светска банка, уништувањето на шумите претставува до 20% од глобалните емисии на стакленички гасови што придонесуваат за глобалното затоплување. Податоците на ФАО проценуваат дека светските шуми и шумска почва складираат повеќе од еден трилион тони јаглерод - двојно поголема од количината што се наоѓа во атмосферата. Светска банка проценува дека шумите обезбедуваат живеалишта на околу две третини од сите видови на земјата, и дека уништувањето на шумите на затворените тропски дождовни шуми може да претставува загуба на биоразновидност на дури до 100 видови на ден.

Меѓународната унија за зачувување на природата и Глобалното партнерство за обновување на шумскиот пејзаж велат: „Низ целиот свет лежат повеќе од милијарда хектари изгубено и деградирано шумско земјиште што може да се обнови“.

Кампања[уреди | уреди извор]

Секретаријатот на Обединетите нации за Форумот за шуми била фокусна точка за спроведување на Меѓународната година во соработка со владите, Партнерството за соработка за шумите и другите значајни организации и процеси.

Владите, регионалните и меѓународните организации и граѓанските организации се очекувало да создадат национални комитети и да назначат фокусни точки во нивните земји за да се олеснела организацијата на активностите за поддршка на Меѓународната година на шумите.

Прослави[уреди | уреди извор]

Вудси Ов и Смоки Беар си дадоа еден на друг тупаница на прославата на Меѓународната година на шумите за вработените во Министерството за земјоделство на САД, во петок, 3 јуни 2011 година во внатрешен двор на зградата Вајт, Вашингтон, Д.Ц.

„Прославете ги шумите. Прослави го животот. ” кампања била официјалната прослава на САД. Координирана од Националното здружение на државни шумари во партнерство со американската шумска служба, прославата на САД имала за цел да ја подигне свеста и разбирањето за вредноста на американските шуми и да ги прикаже врските помеѓу здравите шуми, луѓето, екосистемите и економиите. Целта била да им се обезбедат на сите заинтересирани страни во шумарството идеи и ресурси за учество во прославата во текот на годината.

На 9 февруари 2011 година, заменик-генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации, Ен Тутвилер и помошникот на генералниот директор на Одделот за шумарство, Едуардо Рохас-Бријалес, го започнале изданието за 2011 година на предводното издание на ФАО, Држава на светот Шуми (СОФО). Состојбата на шумите во светот известувала за глобалниот статус на шумите, неодамнешните големи политики и институционални случувања и клучните прашања во врска со шумскиот сектор.

На 9 март 2011 година, министерот за шумарство на Нов Зеланд, Хон Дејвид Картер, ја започнал меѓународната година на шумите во зградите на парламентот во Велингтон, Нов Зеланд. Хон Картер рекол: „Тие (шумите) се составен дел од нашата економија заснована на природни ресурси, тие обезбедуваат низа еколошки придобивки и имаат културно значење“.

На 5 мај 2011 година, Романската академија организирала национална дебата во врска со „2011 година, меѓународна година на шумите“.[2]

На 15 јули 2011 година, во чест на Меѓународната година на шумите, одделот за земјишта и шуми на Стејт департментот за зачувување на животната средина (ECујорк) го започнал Прославениот фото-натпревар на шумите во Њујорк. Архивирано на 12 август 2011 г. Овој натпревар бил обид да се зголеми свеста и ценетоста за сите видови шуми, урбани и рурални, големи и мали, јавни и приватни, низ целата држава.

Историја[уреди | уреди извор]

Генералното собрание на ООН со резолуција 61/193 на 20 декември 2006 година ја прогласил 2011 година за „Меѓународна година на шумите“.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 UN official site
  2. Victor Giurgiu (Sep 2011). „Dezbaterea națională "Starea și viitorul pădurilor României", dedicată Anului Internațional al Pădurilor – 2011“. Revista pădurilor (3–4): 97–101. Архивирано од изворникот на 3 April 2012. Посетено на 2011-10-15.
  3. „Resolution adopted by the General Assembly 61/193. International Year of Forests, 2011“. United Nations. 20 December 2006. Посетено на 29 May 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]