Меѓународна година за културата на мирот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меѓународната година за култура на мирот била назначена од Обединетите нации како 2000 година, со цел да се прослави и поттикне културата на мирот.

Потекло[уреди | уреди извор]

Од 1959 година Обединетите нации назначиле специфични години за да ги нагласат прашањата што биле дел од мисијата на организацијата. Меѓународната година за култура на мирот била прогласена со резолуција на Генералното собрание на ООН во 1997 година, врз основа на резолуцијата на Економскиот и социјален совет.[1] Генералното собрание поканило Декларација и програма за акција од УНЕСКО и ги усвоила по десет месеци тешки преговори.[2]

Работна сила на IYCP[уреди | уреди извор]

Водечка организација за меѓународната година билаУНЕСКО. Имало логика во ова, затоа што УНЕСКО е организација на Обединетите нации што се занимава со образование, а исто така и уставниот мандат на УНЕСКО вклучува охрабрување на глобалната култура на мир. Во рамките на Секретаријатот на УНЕСКО во Париз, била воспоставена специфична меѓународна година за работна група за културата на мирот, од 1998 до 2000 година, со цел координација на активностите за објавување на Меѓународната година. Членови на работната група биле: Дејвид Адамс[3], Енцо Фацино, Кетрин Стоесел,[4] Ди Бретертон, Зејнеп Вароглу и Јан Висер.

Стратегии и резултати од меѓународната година[уреди | уреди извор]

Стратегиите што стоеле зад меѓународната година се фокусирале на вклучување на граѓанското општество што е можно повеќе. Специфичните иницијативи вклучуваа собирање на околу 75 милиони потписи ширум светот за поддршка на културата на мирот, со Проектот „Манифест 2000“.[5] Друга иницијатива била мрежата за вести за култура на мирот, поинаку позната како CCPN, веб-сервис за вести за поддршка на културата на мирот.

Обемен опис на резултатите добиени за време на меѓународната година објави УНЕСКО.[6]

Проценка на меѓународната година[уреди | уреди извор]

Мислењето било поделено за тоа колку била делотворна меѓународната година. Можно е да се тврди дека имало многу реторика во Меѓународната година, а сепак честопати влијанието на ваквите настани може да се открие само многу години подоцна.[7]

Тековна обврска на Обединетите нации[уреди | уреди извор]

Работата за поддршка и поттикнување на културата на мирот продолжува преку Меѓународната декада за промоција на културата на мирот и ненасилството за децата на светот и мрежата за вести за култура на мирот, кои се во тек.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 52 Resolution A/RES/52/15 20 November 1997. посет. 10 август 2007 г.
  2. General Assembly на ООН Седница бр. 53 Resolution A/RES/53/243 13 September 1999. посет. 10 август 2007 г.
  3. http://www.culture-of-peace.info/adams.html, accessed 24 October 2009
  4. http://www.culture-of-peace.info/history/page32.html, accessed 24 October 2009
  5. „World Information Board“. Website for Culture of Peace Decade. Посетено на 2018-09-18.
  6. http://unesdoc.unesco.org/images/0012/001223/122350e.pdf REPORT ON THE PROGRESS MADE BY UNESCO IN THE IMPLEMENTATION OF THE PROGRAMME OF ACTION ON A CULTURE OF PEACE
  7. „Page, James S. (2001) 'The International Year for the Culture of Peace: Was It Worthwhile?'. International Journal of Cultural Studies. 4(3): 348-351“. Архивирано од изворникот на 2008-08-14. Посетено на 2020-10-29.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]