Метрополис (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метрополис

Метрополис е германски научно фантастичен филм поместен во футуристичка урбана дистопија. Објавен во 1927, тоа е црно-бел нем филм режиран од Фриц Ланг.

Сценариото е напишано од Ланг и неговата сопруга Теа фон Харбоу според романот од 1926 на вон Харбоу.