Менски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Мански јазик
Me'en 
Изговор: мен
Зборуван во: Етиопија 
Регион: Источна Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Источносудански
 Мански јазик
 
Писмо: Менска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: mym

Менски јазикнилосахарски јазик зборуван во Етиопија од мен народот. Во последно време јазикот почнува да се пишува се гез азбука, но според одлука во 2007 година, јазикот треба да се пишува со латиница. Јазикот има два дијалекти: бодиски и тишена дијалект.