Мелено месо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Колбаси правени од мелено месо

Мелено месо  е месо ситно сецкано во мелница за месо или со нож.

Заедничко во сите типови на мелено месо е мелено говедско месо, но може да содржи  свинско, јагнешко и пилешко. Во Јужна Азија,  овчото и козјо месо исто така може да се мелат.

Безбедност на храната[уреди | уреди извор]

Меленото месо се смета дека е понебезбедно од сецкани парчиња месо. Ако не се готви доволно долго може да доведе до труење. Во целите парчиња месо, внатрешноста на месото е стерилна дури и пред готвење. Кога месото е мелено,има поголема можност за бактериска контаминација. Ако јунешкото не е добро приготвено, постои значителни шанси дека патогените бактерии ќе преживеат и може да предизвикаат болест, бидејќи при затоплување бактериите се размножуваат брзо.[1][2] [3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Committee on the Review of the USDA E. coli O157:H7, "Farm-to-Table Process Risk Assessment", Slaughter Module in Escherichia coli O157:H7 in Ground Beef: Review of a Draft Risk Assessment, 2002, The National Academies Press, Washington, DC.
  2. Honikel, K. O., "Minced Meats", in Encyclopedia of Meat Sciences, Jensen, W. K., et al., eds., 2004, Elsevier, New York.
  3. Case Study: Jack in the Box E. coli crisis