Мексиканска ситуација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мексиканска ситуација или мексиканска пресметка (англиски: Mexican standoff) во филмот претставува термин кој означува сцена каде што повеќе ликови имаат вперени оружја еден кон друг, со што се создава стратегиска сотојба каде ниедна страна не може да делува на начин кој овозможува победа.

Потекло[уреди | уреди извор]

Фразата доаѓа во употреба во доцниот 19 век, кога оригинално била употребувана да се прикаже состојбата на неодлучност на мексиканската влада. Фразата се употребува и за вооружени и за невооружени конфликти на статус кво, каде одделните страни не можат да преземат акција.

Мексиканската ситуација во филмовите[уреди | уреди извор]

Во филмската уметност, мексиканската ситуација често е портретирана преку многубројни противници со вперени оружја меѓусебе, со што секој противник се чуствува подеднакво загрозен и не верува дека може прв да го употреби своето оружје без последици по сопствениот живот; еден иницијален застел може решително да ја уништи нестабилната рамнотежа со што сите противници межусебно ќе се застрелаат. Оваа ситуација се појавува на крајот од филмовите Добриот, Лошиот и Грдиот и Касапски кучиња. Аналогна нестаблина ситуација може да се појави кога оружјето е во подеднаков дофат на двајца противници, како што е климаксот на филмот Повторно мртов. Мексиканската ситуација денес се смета за филмско клише поради претераната негова употреба во шпагети вестерните и акционите филмови.