Прејди на содржината

Матица црногорска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Матица Црногорски е црногорска културна институција.

Историја

[уреди | уреди извор]

Основана е во 1993 година во Цетиње, како една од невладините организации кои го промовираат црногорскиот национален идентитет одвоен од српскиот, црногорскиот јазик и е еден од најсилните поддржувачи на независна Црна Гора.[1]

Нејзин основач и долгогодишен претседател била познатата југословенска и црногорска комунистичка политичарка Божина Ивановиќ. Преку своето истражување таа се занимавала со различни анализи, од кои многу се контроверзни, а во изминатите години се сметаат за псевдоистражувања со политичка заднина. 

Во 2000 година започнала со издавање на списанието „Матица“.[2]

Од процесот на постигнување на црногорската независност, кој го достигнал својот врв со референдумот во 2006 година била промовирана во јавноста како позната невладина организација. Во 2008 година по усвојувањето на уставот со кој црногорскиот јазик бил прогласен за официјален, во Собранието на Црна Гора на предлог на Социјалдемократската партија на Црна Гора и Либералната партија на Црна Гора бил усвоен Законот за Матица Црногорец со живи дискусии, со кои Матица Црногорецот станала субвенционирана од државата како државна институција.[3]

Во октомври 2023 година, Матица најавила дека е против редовен попис на населението во Црна Гора, објаснувајќи го својот став, како што наведуваат, со несоодветните услови и можноста за фалсификување на демографските податоци во корист на српскиот свет.[4]

Претседатели

[уреди | уреди извор]
  1. Matica crnogorska protiv srpskog jezika, Vesti
  2. About us, Matica crnogorska
  3. ZAKON O MATICI CRNOGORSKOJ, Parliament of Montenegro
  4. https://www.maticacrnogorska.me/files/Matica%20crnogorska%20-%20apel%20-%20popis.pdf

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]