Маркетинг на друштвени медиуми

Од Википедија — слободната енциклопедија

Маркетинг на друштвени медиуми е употребата на платформи на друштвените медиуми и мрежните места за промоција на производ или услуга.[1] Иако термините е-маркетинг и дигитален маркетинг сè уште се доминантни во академијата, маркетингот на друштвените мрежи станува популарен и за практичарите и за истражувачите. .[2] Повеќето платформи за друштвени медиуми имаат вградени алатки за анализа на податоци, кои им овозможуваат на компаниите да го следат напредокот, успехот и ангажирањето на рекламните кампањи. Компаниите се обраќаат на голем број на засегнати страни преку маркетинг на друштвени медиуми, вклучувајќи ги актуелните и потенцијалните клиенти, актуелните и потенцијалните вработени, новинарите, блогерите и општата јавност. На стратешко ниво, маркетингот на друштвените медиуми вклучува управување со маркетинг кампања, управување, одредување на обемот (на пример, поактивна или пасивна употреба) и воспоставување на саканата социјална медиумска "култура" и "тон".

Кога користите маркетинг на друштвени медиуми, фирмите можат да им овозможат на клиентите и корисниците на Интернет да објавуваат содржини генерирани од корисниците (на пр., Онлајн коментари, прегледи на производи итн.), Исто така познати како "заработени медиуми", наместо да користат рекламна копија подготвена од продавачот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Felix, R., Rauschnabel, P.A.; Hinsch, C. (2016). „Elements of Strategic Social Media Marketing: A Holistic Framework“. Journal of Business Research. doi:10.1016/j.jbusres.2016.05.001.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Shaltoni, AM (2016-07-01). „E-marketing education in transition: An analysis of international courses and programs“. The International Journal of Management Education (англиски). 14 (2): 212–218. doi:10.1016/j.ijme.2016.04.004. ISSN 1472-8117.