Марекс де Салт

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Марекс де Салт била група која градела замоци (градени од луѓе) од Солт, Жирона (Каталонија), основана во 1995 година. Тие исто така се сметале и како локална група во Жирона,[1] заедно со нивниот универзитетски колега: Xoriguers de la UdG. Тие се една од седумте активни групи во провинцијата Жирона, а од распаѓањето на Castellers de l'Albera, исто така се и најстари. Нивната најдобра човечка кула е 5 во 8 и нивната најдобра изведба била на 27 октомври 2013 година за настапот на Сант Нарцис во градот Жирона, каде тие ги завршиле 4 во 8, 2 во 8 со двојна основа, 3 во 8 и столбот од 6. Нивната кошула е сина според реката Тер, која тече низ Солт и Жирона, како и низ други региони на покраината.

Историја[уреди | уреди извор]

Столб на катедралата, Жирона

Групата е основана во 1995 година, главно под влијание на изведбата на Castellers de Terrassa и Castellers d'Esparreguera на Плаза дел Ви, во Жирона на прославите на Sant Narcís.[2] Нивното прво појавување во јавноста било на 5 јануари 1996 година во Солт, каде што го крунисаа со столб од 4 и го завршија подигнатиот столб од 4.[3] Името го добија на 14 април 1996 година во Солт, а нивните кумови биле Castellers de Terrassa и непостоечкиот Ganxets de Reus.[4] На тој ден Марекс направиле 4 во 6 со клин, врвот им бил 2 во 6 и го завршил 3 во 6, додека нивните кумови направиле различни кули од 7 нивоа.[5]

Во првите години, групата своите проби ги одржувала во јавни згради со други намени, како што се училиштето Ла Фарга или локалниот спортски павилјон[6] и првата година тие го користеле cafè de Can Pep како нивен социјален клуб за собирање.[4] Групата брзо се подобрила, достигнувајќи основни структури од седум нивоа, но 4 во 7 со клин и 5 во 7 кои биле постигнати дури во 1997 година, што било и прва година што настапиле во столбот за одење со изведбата пред катедралата.[7] Во 1998 година тие се преселиле во нивните простории во Кома-Крос и ги завршиле своите први 3 од 7 подигнати. 2 во 7 била завршена во 1999 година, комплетирајќи го она што тогаш се сметало за севкупност од седум нивоа на кули.

Првиот пат кога завршиле кулата од осум нивоа било во 2001 година на плоштадот дел Ви во Жирона, каде што го завршиле 4 во 8 и го крунисале 3 во 8, која дотогаш била единствената група која почнала да гради кули од осум нивоа, градејќи две во истата претстава.[8] Во 2002 година, Marrecs и Castellers de Sabadell станале кумови на Xerrics d'Olot.[9] Таа година имале крунисан столб од 6 и до 2006 година не успеале да ги завршат првите 3 во 8. Во 2007 година, за време на градските прослави на Солт, тоа било првпат да ги завршат 3 во 8, 4 во 8 и 2 во 7 заедно во една изведба.

Во 2011 година групата се преселиле во нивните сегашни простории во Наус Гиксерес, кој исто така се наоѓа во Кома-Крос и во 2012 година го изградиле својот прв 2 во 8 со двојна основа, кој на крајот бил крунисан, заедно со завршени 3 во 8 и 4 во 8, градејќи три кули од осум нивоа заедно во иста изведба за прв пат.[10] Овој настап бил надминат три пати во текот на 2013 година: завршување на хет-трикот (кој во полето значи 3, 4 и 2 во 8 во истиот настап) со што за прв пат бил комплетиран на 2 во 8 со двојна основа во Јули,[11] сумирање на завршниот столб од 6 на почетокот на октомври,[12] и конечно завршување на столбот 6 во Диада де Сант Нарцис, на 27 октомври.[13] На 26 октомври 2014 година, исто така на Сант Нарсис, тие ги завршиле своите први 5 во 8.[14] Во последно време Marrecs крстиле некои други групи на градители на замоци од луѓе кои неодамна биле создадени: во 2013 година тие го крстиле Esperxats de l'Estany со Castellers de Figueres како заеднички кумови[15] и во 2014 година тие го крстиле Vailets de l'Empordà заедно со Minyons de Terrassa[16] и Castellers de l'Alt Maresme заедно со Capgrossos de Mataró.[17] Имало уште една група кумови во очекување: Minyons de Santa Cristina, кои ќе бидат заеднички кумови со Сагалс д'Осона.[18]

Настапи во странство[уреди | уреди извор]

Марекс има настапувано надвор од Каталонија во неколку наврати.

Извонредни изведби[уреди | уреди извор]

Табелата која следи ги прикажува изведбите кои биле историски пресвртници за групата:

Кули Датум Изведба Градот
3 in 8, 5 in 8 (crowned), 2 in 7[14] 26 October 2014 Сант Нарцис Жирона
4 in 8, 2 in 8 with double base, 3 in 8, pillar of 6[13] 27 October 2013 Сант Нарцис Жирона
4 in 8, 3 in 8, 2 in 8 with double base, pillar of 6 (crowned)[12] 6 October 2013 Диада де Маррекс Солта
4 in 8, 2 in 8 with double base, 3 in 8[19] 28 July 2013 Феста мајор Солта
4 in 8, 2 in 8 with double base (crowned), 3 in 8[10] 28 October 2012 Сант Нарцис Жирона
4 in 8, 2 in 7, 3 in 8[20] 29 July 2007 Феста мајор Солта

Свечености[уреди | уреди извор]

Братство 4 во 7 во Сол

Календарот што го следи Маррекс секоја година има пет посебни моменти: две годишни во Солт (Festa Major и Colles de l'Eix), две годишни во Жирона (Sant Narcís и пешачкиот столб на катедралата) и натпреварот Човечка Кула, кој се одржува во Тарагона еднаш годишно, секоја парна година, а на кој присуствувале седум пати до 2014 година.[21] Изведбата на Festa Major во Солт паѓа на крајот на јули и го означува крајот на првиот дел од сезоната. Тоа е најважниот настап одржан во Солт.[1]

Colles de l'Eix била изведба која братството ја одржувало секој септември и секогаш ги вклучувале Marrecs со Tirallongues de Manresa, Castellers de Lleida и Sagals d'Osona кои алтернативно настапувале во Солт, Манреса, Леида и Вик, матични градови, кои се обединети со трансверзалата Eix (каталонски- „попречна оска“). Овој пат бил изграден во 1997 година. Почнувајќи од своето прво издание во 1999 година во Манреса, традиција било да се заврши настапот со братство 4 во 7, кула изградена со четвртина од основата и по еден ред од секоја од групите учеснички, правејќи со различни боите на кошулите (сина, светло сина, бордо и портокалова), шарена и необична кула.[22]

Дијада де Сант Нарцис била глумена од Маррекс и Миниони де Тереза од 1996 година, а од 2007 година и од Капгросос од Матаро. Освен тоа што Маррекс стигнале до некои од своите најдобри изведби на оваа свеченост, особено се издвојуваат некои од пресвртите на Миниони де Тереза, кои во 1998 година ги завршиле првите 4 во 9 со единствена основа од 20 век и нивните првиот столб од 7 со двојна основа[23] и во 2008 година нивниот прв столб од 8 со тројна основа.[24]

Столбот за одење на катедралата, обично се одржувал на 1 ноември, а се славел од 1997 година во катедралата во Жирона и се разликувал од секоја друга изведба затоа што Маррек граделе кула во основата на скалите, а потоа оделе по столб од 4 по 90-те скалила, а последната кула била изградена пред фасадата на катедралата.[7][25] Во 2010 година, како последна изведба на лошата сезона,[26] столбот се урнал и морал повторно да се изгради само за да отидат уште неколку чекори, опкружени со аплаузи на публиката.[27] Новинарката и членка на групата, Естер Бертра [28] го објавила видеото Ho portem dins (Тоа е внатре во нас на англиски), кое набрзо станало популарно.[29]

Марекс учествувале во седум изданија на двогодишниот натпревар за човечки кули Тарагона. Тие станале 18 во 17-то издание (1998), 7 во 19-то (2002), 13 во 20-то (2004), 11 во 21-то (2006), 12 во 22-то (2008), 21 во 24 (2012) и 16 во 25 (2014).[21] Нивниот најдобар настап бил во 2014 година, но нивната најдобра позиција се случила во 2002 година, со 7-мата позиција благодарение на 4 во 8, 2 во 7 и неостварениот обид од 3 во 8 и невидениот крунисан столб од 6.[30]

Табела што следи ги прикажува кулите направени на секое издание во кое учествувале до 2014 година:

Конкуренција Кругови Позиција
1-ви 2 3-ти 4-ти 5-ти
2014 година 3 во 8 2 во 8 со двојна основа (в) 9 во 7 4 во 8 - 16
2012 година 4 во 8 (в) 2 во 7 5 во 7 - - 21
2008 година 2 во 7 3 во 8 (а) 5 во 7 3 од 7 подигнати - 12
2006 година 4 во 8 2 во 7 (УА) 4 во 7 со клин 2 во 7 - 11
2004 година 5 во 7 2 во 7 3 од 7 подигнати Столб од 6 (а) - 13
2002 година 4 во 8 2 во 7 3 во 8 (УА) Столб од 6 (в) - 7
1998 година 4 во 7 5 во 7 4 во 7 со клин 3 од 7 подигнати (а) 3 од 7 подигнати (а) 18
 • Зелено = завршено; жолта (в) = крунисан; црвено (а) = обид; црвено (уа) = поништен обид;

Кули[уреди | уреди извор]

Најдобрата човечка кула што некогаш ја изградиле Марекс е 5 во 8. Тие ја запишале оваа кула за прв пат во нивната историја на 26 октомври 2014 година на прославата на Дијада де Сант Нарцис во Жирона[14] Најдобрите сезони на групата биле 2013 и 2014 година, во кои тие го воспоставиле 2 во 8 со двојно основа, го завршиле столбот од 6 и ги крунисале нивните први 5 во 8. Следната табела ја прикажува секоја пресвртница на Маррекс. Го покажува датумот и градот каде што секоја кула била завршена, а доколку имало податоци, исто така и првиот датум и градот во кој само претходно била направена.[5]

Tower Date Performance Town
2 in 8 with double base[11] 28 July 2013 Festa Major de Salt Salt
5 in 8 (crowned)[14] 26 October 2014 Sant Narcís Girona
2 in 8 with double base (crowned)[10] 28 October 2012 Sant Narcís Girona
3 in 8[31] 29 October 2006 Sant Narcís Girona
pillar of 6[13] 27 October 2013 Sant Narcís Girona
4 in 8[8] 28 October 2001 Sant Narcís Girona
3 in 8 (crowned)[8] 28 October 2001 Sant Narcís Girona
2 in 7[23] 24 October 1999 Sant Narcís Girona
pillar of 6 (crowned)[32] 6 October 2002 Human Towers Competition Tarragona
9 in 7[33] 4 October 2014 Human Towers Competition Tarragona
3 in 7 raised[34] 18 October 1998 Festivity of Castellers de Sants Barcelona
7 in 7[35] 1 November 2012 Walking pillar of the cathedral Girona
5 in 7[36] 29 June 1997 Festivity of Sant Pere Figueres
4 in 7 with wedge[37] 9 November 1997 Castellers de l'Albera anniversary La Jonquera
3 in 7 with wedge[38] 18 October 2009 Nyerros de la Plana anniversary Manlleu
3 in 7[39] 27 October 1996 Sant Narcís Girona
4 in 7[40] 28 September 1996 Festivity of Riudellots Riudellots
pillar of 5 raised[41] 27 September 1998 Festivity of Riudellots Riudellots
pillar of 5[42] 17 August 1996 Performance in Platja d'Aro Platja d'Aro
pillar of 5 (crowned)[43] 28 July 1996 Festivity of Salt Salt
9 in 6[44] 27 July 1997 Festivity of Salt Salt
2 in 6[45] 31 May 1996 Festivity of the Sant Narcís neighbourhood Girona
2 in 6 (crowned)[4] 14 April 1996 Baptism of Marrecs Salt
3 in 6 raised[46] 24 August 1996 Festivity of Ripollet Ripollet
5 in 6[47] 19 May 1996 Festivity of Vilablareix Vilablareix
4 in 6 with wedge[48] 24 March 1996 Fira de l'embotit Bescanó
3 in 6 with wedge[49] 11 May 2013 Temps de Flors opening Girona
3 in 6[50] 23 March 1996 Performance for Tot oci Girona
4 in 6[51] 3 March 1996 Calçotada marreca Salt
pillar of 4 raised[3] 5 January 1996 Welcoming for the Three Wise Men Salt
pillar of 4[3] 5 January 1996 Welcoming for the Three Wise Men Salt

До 2014 година, Маррекс направиле 2783 кули и крунисале 71. Табелата што следи ги прикажува сите кули што Маррекс ги граделе секоја сезона, а се преземени од базата на податоци на Координадора де Колс Кастелерес де Каталуња.[5]

p4 4d6 3d6 3d6a 4d6a 5d6 3d6ps 2d6 9d6 p5 p5ps 4d7 3d7 3d7a 4d7a 5d7 7d7 3d7ps 9d7 2d7 4d8 p6 3d8 2d8f 5d8
1996 125 (2) 14 23 29 9 6 17 (1) 3 (2) 4 3 (1) 233 (6)
1997 77 3 6 (1) 13 11 2 12 1 8 (1) 8 12 2 (3) 4 159 (5)
1998 116 8 12 14 (1) 9 4 18 13 (3) 3 14 13 7 5 (1) 2 238 (5)
1999 60 4 9 11 3 1 18 12 (3) (1) 11 15 (1) 8 (2) 7 1 160 (7)
2000 41 8 14 6 3 2 14 13 (1) 9 9 4 1 (1) 2 126 (2)
2001 47 5 5 5 1 4 22 (1) 11 18 7 11 2 2 (2) 1 (1) 141 (4)
2002 45 1 1 3 1 26 11 18 19 6 9 (2) 3 (2) (1) 143 (5)
2003 35 (1) 3 7 9 1 2 6 15 (1) 11 14 6 1 2 112 (2)
2004 26 (1) 3 4 3 2 1 1 15 9 10 12 11 5 (1) 10 2 114 (2)
2005 35 (1) 1 6 3 3 3 6 8 (1) 15 16 15 (1) 8 (2) 3 4 (2) 126 (7)
2006 45 (2) 2 6 5 2 2 9 11 11 11 7 7 4 7 3 (1) 1 133 (3)
2007 49 3 3 7 2 6 19 8 13 17 11 14 1 1 154
2008 41 1 5 10 7 5 9 16 9 8 (1) 111 (1)
2009 24 (2) 1 2 1 1 12 6 9 6 1 8 6 4 4 (1) (1) 85 (4)
2010 33 (1) 3 3 5 1 1 22 (1) 13 11 5 9 8 6 2 (1) 122 (3)
2011 66 (1) 1 2 4 2 25 17 12 10 16 6 3 164 (1)
2012 70 2 2 3 2 18 (1) 11 11 (1) 4 12 1 9 (1) 4 (1) 2 (1) 151 (5)
2013 76 (2) 1 2 1 3 1 1 21 7 7 13 6 11 (1) 9 1 (1) 4 3 167 (4)
2014 55 (1) 2 3 1 23 10 7 12 4 1 12 5 8 (1) 1 (2) (1) 144 (5)
p4 4d6 3d6 3d6a 4d6a 5d6 3d6ps 2d6 9d6 p5 p5ps 4d7 3d7 3d7a 4d7a 5d7 7d7 3d7ps 9d7 2d7 4d8 p6 3d8 2d8f 5d8
Total

1066 (14)

62

105 (1)

1

118 (1)

62

23

105 (1)

2

276 (15)

73 (1)

198

212 (3)

6

136 (6)

141 (5)

11

42

1

93 (10)

29 (6)

1 (2)

16 (2)

4 (3) (1)

2783 (71)

 • Во заградите се прикажани кули кои биле само крунисани.
 • Бројката за столбови од 4 вклучува одење и подигнати столбови.
 • Кулите без основата не се вклучени.
 • Зелено = завршено; црвено = крунисан; жолта = кула претходно направена, но не повторена.

Управување[уреди | уреди извор]

Арам Марти (лево) и Себастија Морато (десно)

Со групата раководеле два одбора: претседателски и технички одбор. Моментално техничкиот одбор го води Арам Марти како лидер во групата, со четири тима, за багажникот, основата, дополнителната база и децата. Претседателскиот одбор го води Себастија Морато како претседател, со потпретседател, секретар, благајник и претставници за музичарите, комуникацијата, децата, здравјето и безбедноста и одборот за добредојде.[52]  

Награди[уреди | уреди извор]

Комеморативна чинија во Солт

Во 1998 година, градскиот совет на Солт им ја доделил наградата од 3 март за најдобра институција која работелаза селото.[53] Во 2003 година, Ateneu d'Acció Cultural им ја доделил наградата normalització lingüística/ јазична нормализација.[54] Во 2009 година тие биле наградени како Gironí de l'any.[55] Во 2010 година , Федерацијата на Каталонија им ја доделила наградата Атенеус за нивните социјални и културни активности, благодарение на проектот за интеграција на имигрантите од Сенегал во Солт, мешајќи ги традиционалните активности на каталонскиот народ со музиката од сенегалското здружение на музичари Oudiodial.[56]

Во 2002 година, Градскиот совет на Жирона поставиле чинија на Пласа дел Ви за да го одбележат 4 во 8 и крунисаниот 3 во 8 од изведбата на Сант Нарсис претходната година.[57] Во 2002 година, Градскиот совет на Солт поставиле чинија на плоштадот Луис Компани за да ја одбележат првата кула од осум нивоа која била завршена во селото.[58]

Во 2016 година, советот на Жирона го избирале Маррекс де Солт за завршница на локалниот фестивал.[59] Маррекс биле одговорни и за одбележувањето на 600-годишнината од готскиот кораб на катедралата во Жирона; на 1 ноември, по традиционалното искачување по скалите со столб од 4, castellera colla подигнат 3 во 8 и столб од 6 во готскиот наос на катедралата.[60]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „Una colla, dues ciutats“. Revista Castells (catalan). 30 July 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 2. „Un grup de veïns de Salt projecta crear una colla castellera“. El Punt (catalan). 3 November 1995.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 3. 3,0 3,1 3,2 „Els Marrecs de Salt ja aixequen castells“. El Punt (catalan). 21 December 1995.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 4. 4,0 4,1 4,2 „Girona entra en el mundo de los "castells" con el bautizo de las "colles" de Salt y la Albera“. La Vanguardia (spanish). 14 April 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 5. 5,0 5,1 5,2 CCCC (уред.). „Base de dades“ (catalan).CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 6. „Cuaderno“ (spanish). El Periódico de Catalunya. 4 October 1998. Архивирано од изворникот на 2016-03-03. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 7. 7,0 7,1 „Els Marrecs van aconseguir pujar amb un pilar de quatre les escales de la Catedral“. El Punt. 2 November 1997.
 8. 8,0 8,1 8,2 „Éxito de los Marrecs“ (spanish). El Periódico. 29 October 2001. Архивирано од изворникот на 2014-04-08. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 9. „Crònica del Bateig dels Xerrics d'Olot“ (catalan). La Xarxa. 13 May 2002.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 10. 10,0 10,1 10,2 „Els Marrecs fan història amb tres castells de vuit“ (catalan). Diari de Girona. 28 October 2012.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 11. 11,0 11,1 „Els Marrecs demostren maduresa descarregant tres castells de vuit a Salt“ (catalan). Diari de Girona. 29 July 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 12. 12,0 12,1 „Marrecs s'apunten la millor actuació de la història“ (catalan). Diari de Girona. 7 October 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 13. 13,0 13,1 13,2 „Els Marrecs de Salt se superen en la diada castellera de Sant Narcís“ (catalan). Diari Ara. 27 October 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 Esteve, Carles (29 October 2014). „Els Marrecs assalten la catedral“ (catalan). Revista Castells.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 15. „Els Esperxats de l'Estany fan el seu bateig a la Festa Major de Porqueres“ (catalan). Banyoles TV. 20 May 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 16. „Els Vailets de l'Empordà estrenen el quatre de set el dia del seu bateig“. La Vanguardia (catalan). 30 March 2014.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 17. „Maduixots, amunt!“. El Punt Avui. 27 April 2014.
 18. Minyons de Santa Cristina, уред. (12 September 2013). „Diada nacional a Castell d'Aro“.
 19. „Els Marrecs completen la millor diada del seu historial“. La Vanguardia (catalan). 28 July 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 20. „Els Marrecs de Salt igualen l'actuació de l'any 2007“ (catalan). El Punt. 30 July 2012.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 21. 21,0 21,1 Tarragona Human Tower Competition (уред.). „Edicions Anteriors“ (catalan).CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 22. „Castells de germanor: més que una imatge“ (catalan). Revista Castells. 12 September 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 23. 23,0 23,1 „Els castells de nou protagonitzen la diada castellera de les Fires de Girona“ (catalan). Vilaweb. 24 October 1999.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 24. „Els Minyons regalen un històric pilar de vuit amb folre i manilles a la plaça del Vi“ (PDF) (catalan). Diari de Girona. 27 October 2008. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-03. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 25. A. A. (2 November 1997). „Els Marrecs assoleixen l'objectiu després de 90 graons d'emoció“ (catalan). Diari de Girona. Архивирано од изворникот на 2014-07-15. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 26. Comas, Ure (17 July 2012). „L'important, quan un cau, és tornar-se a aixecar“ (catalan). El Punt Avui. Архивирано од изворникот на 2014-07-15. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 27. T.C.C. (1 November 2011). „Els Marrecs pugen el pilar de 4 a la Catedral“ (catalan). Diari de Girona. Архивирано од изворникот на 2014-07-15. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 28. „Get up again once and again“. Forum impulsa.
 29. Redacció (24 November 2012). „Esclata a la xarxa el vídeo 'Ho portem dins' com a metàfora del moment que viu el país“ (catalan). Vilaweb.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 30. „Els Marrecs, setens a Tarragona“ (catalan). El Punt. 14 October 2002.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 31. „El tres de deu se les esfuma a los Minyons en Girona“. La Vanguardia (spanish). 30 October 2006.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 32. „Els Marrecs de Salt i el pilar de 6“. La Xarxa. 12 June 2013. Архивирано од изворникот на 23 September 2015.
 33. „Els Gausacs s'emporten la jornada de dissabte del Concurs amb la tripleta de vuit“. La Vanguardia (catalan). 4 October 2014.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 34. Castell manies (уред.). „3d7s“ (catalan).CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 35. „El dia més gran“. El Punt. 2 November 2013.
 36. „Gran actuación de "vuit" de Vilafranca en Ribes Sant Pere de Ribes“ (spanish). El Periódico de Catalunya. 30 June 1997.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 37. „Els Marrecs descarreguen per primer cop el quatre de set amb agulla a la Jonquera“ (catalan). El Punt. 10 November 1997.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 38. „Els Marrecs de Salt, a Manlleu“. Nació Digital. 19 October 2009.
 39. „La Colla Vella dels Xiquets de Valls completa el mitico cinc de nou amb folre", inédito este siglo“. La Vanguardia (spanish). 28 October 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 40. „Los "castellers" de Vilafranca levantan un quatre de nou“ (spanish). El Periódico de Catalunya. Архивирано од изворникот на 2014-03-24. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 41. Castell manies (уред.). „p5s“ (catalan).CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 42. „Castellers de l'Albera logran el "quatre de set" (spanish). El Periódico de Catalunya. 19 August 1997. Архивирано од изворникот на 2014-03-24. Посетено на 2023-09-27.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 43. „Els Marrecs van fer diumenge a Salt la millor actuació de la temporada“ (catalan). El Punt. 30 July 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 44. „Els Marrecs descarreguen el seu primer nou de sis i els de l'Albera, el sis de sis“ (catalan). El Punt. 29 July 1997.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 45. „Els Marrecs de Salt van descarregar divendres la seva primera torres de sis“ (catalan). El Punt. 2 June 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 46. „Els Marrecs de Salt descarreguen per primer cop un tres de sis aixecat per sota“. Diari de Girona. 29 August 1996.
 47. „Fires excel·lents“ (PDF). La fura. 24 May 1996. Архивирано од изворникот (PDF) на 24 March 2014.
 48. „Bescanó queda desbordat per la gran quantitat de gent que ahir va visitar la primera Fira de l'Embotit“ (catalan). El Punt. 25 March 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 49. „Girona s'obre al món amb la 58a edició de Temps de Flors“ (catalan). Diari de Girona. 13 May 2013.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 50. „Tot Oci posa de manifest la necessitat d'aprofundir en el sector del lleure“ (catalan). El Punt. 26 March 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 51. „Més de 600 persones assisteixen a la calçotada organitzada pels Marrecs al pavelló de Salt“ (catalan). Diari de Girona. 5 March 1996.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 52. Marrecs de Salt (уред.). „Òrgans Directius“ (catalan). Архивирано од изворникот на 28 January 2015.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 53. „Els premis de la independència“ (catalan). El Punt. 3 March 1998.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 54. „L'ADAC lliura el premi a la normalització lingüística“ (catalan). Vilaweb. 5 June 2003.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 55. „Nit de premis“. El Punt. 9 May 2009.
 56. „Toc de castells als Premis Ateneus 2010“. La Xarxa. 24 December 2010. Архивирано од изворникот на 12 March 2014.
 57. Bosch, Imma (29 October 2001). „Els Marrecs fan el seu primer castell de vuit“ (catalan). VilaWeb.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 58. „Homenatge als Marrecs de Salt, que fan 18 anys“ (catalan). El Punt Avui. 28 April 2014.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 59. „Els Marrecs de Salt fan un pregó d'alçada i defensen la cultura popular“. Diari the Girona - newspaper. 2016-10-29. Посетено на 2016-11-15.
 60. „Els Marrecs alcen un 3d8 i un pilar de 6 a dins la Catedral“. Diari de Girona - newspaper. 2016-11-02. Посетено на 2016-11-15.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]