Манитсок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Манитсок (гренландски: Maniitsoq) е град во западниот дел на Гренланд, во општината Кеката. Со неговите 2.800 жители, тој е шести град по големина на Гренланд, кој воедно е основан во 1782 година.

Манитсок во 1890 година