Прејди на содржината

Лоренцо Мајтани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лоренцо Мајтани
Роден(а)c. 1275
Починал(а)1330 (години 54–55)
Лоренцо Мајтани
роден c. 1275
починал 1330 (години 54–55)
националност Italy италијанец
Познат по склуптор

архитект

Забележлива работа Орвјетската катедрала

Лоренцо Мајтани (околу 1275–1330) бил италијански архитект и скулптор првенствено одговорен за изградбата и декорацијата на фасадата на катедралата Орвјето.

Мајтани ја воспоставил својата репутација во Сиена и бил повикан да ја надгледувал изградбата во Орвјето во 1308 година кога невидената висина и распон на сводовите и сводовите на катедралата предизвикале непредвидени тешкотии. Во 1310 година ја добил титулата капоместро на катедралата и станал, дополнително, надзорник на мостовите и граѓанските згради.

Евангелист Матеј бронзена статуа на левиот столб на фасадата на Орвјетската катедрала, Италија
Matthew the Evangelist
bronze statue on the left pier of the façade of the Orvieto Cathedral, Italy
Адам и Ева, првобитниот мермерен релјеф за грев на Орвјетската катедрала, Италија

Дизајнот на фасадата на катедралата се сметал за најважното дело на Мајтани. Иако било тешко да се одреди неговиот придонес за фасадата како скулптор, можело да се претпостави дека неговиот сензибилитет ја диктирал целокупната шема. Две од панелите што му се припишувале на Мајтани, „Сцени од Битието“ и „Последниот суд“, биле деликатни барелјефи обединети со растечка лоза што укажувала на француско готско влијание. Скулптурите што генерално му се припишувале на Мајтани ги вклучувале бронзениот „Орел на Свети Јован“ и „Ангелот на Свети Матеј“.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]