Лоди (округ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лоди во Италија

Округот Лоди (италијански: Provincia di Lodi) — област во рамките на провинцијата Ломбардија во северна Италија. Окружното место и најголемата градска населба е градот со исто име, Лоди.

Површината на округот е 782 км², а бројот на жители е 223.630 (2008 година).

Природни одлики[уреди | уреди извор]

Округот Лоди се наоѓа во северниот дел на земјата, без излез на море. Локацијата на округот е во рамнината на Падова, областа е целосно обична. Реките во областа се во исто време и нејзините граници. Јужната граница на областа е реката По и источната реката Ада .

Население[уреди | уреди извор]

Според најновите проценки од 2008 година, повеќе од 220.000 жители живеат во округот Лоди. Густината на населението е голема, околу 280 жители на километар квадратен. Тоа е особено густо населена област западно од градот Лоди, на јужниот брег на градското подрачје на Милано.

Покрај огромното мнозинство на италијанското население, има и голем број имигранти од целиот свет.

Општини и населени места[уреди | уреди извор]

Во округот Лоди има 61 општина (итал. Комуни).

Најважното населено место и седиште на округот е градот Лоди (43,000 жители), кој со своите предградија има значително повеќе население.

Град Лоди, центар на округот

Надворешни врски[уреди | уреди извор]