Прејди на содржината

Логорски оган

Од Википедија — слободната енциклопедија
Логорски оган во Финска

Логорски оган или оган на отворено — запален оган на отворено.[1]

Претставува запалени материјали: огревно дрво, грмушки и други, превиткани на посебен начин. Може да има обредно и пропагандно (на пример, пионерски оган) значење. За утилитарни цели, се користи за осветлување и загревање, готвење, заплашување диви животни, за технолошки процеси (правење јаглен, печење керамика итн.), за уништување ѓубре, како и за сигнализација и насочување (на пример, во набљудувачница, за слетување на авион во полетно-слетувачка писта).[2]

Обредни логорски огнови[уреди | уреди извор]

Логорскиот оган често бил и продолжува да биде користен обредно. Тој е составен дел на голем број древни празници — календарски, семејни, господарски итн.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Dictionary.com | Meanings & Definitions of English Words“. Dictionary.com (англиски). Посетено на 2024-05-04.
  2. „The Secret History of 'Bonfire'. www.merriam-webster.com (англиски). Посетено на 2024-05-04.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]