Ловци собирачи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ловци собирачи

Во општеството на ловците собирачи, луѓето се потпираат на непосредно добивање храна како растенија и месо од животни (лов) во дивината. Значи, нивниот начин на добивање храна вклучува собирање на јадливи растенија, овошје и лов на диви животни. Пред околу 90.000 години, првите современи луѓе (Homo sapiens reces) се појавиле на Блискиот Исток и Северна Африка. Тие сосуштествувале со последните членови на Homo sapiens neandertalensis и постепено ги заменувале.[1][2]

Пред повеќе од 30.000 години, подемот и процутот на уметничките вештини укажале на развојот на симболичкото размислување. Групите ловци од горниот палеолит наследиле големо знаење за нивната територија и начинот на живот на различни животни: тревопасни животни како ирваси што живеат во стада или како осамени мажјаци, како и грабливци, мали цицачи и птици.

Овие ловци се прилагодиле на сезонските преселувања на ирвасите, клучен извор на месо. Секој дел од ирвасите бил искористен: кожите се штавеле со црвен окер за облека, платна за шатори и садови; рогови биле изработени во алатки како пиштоли, шилци, копјефрлачи и прачки; а жилите и цревата се користеле за прицврстување на дршките на сечилата и оружјата, додека продупчените заби служеле како украс.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ember, Carol R. (June 2020). „Hunter-Gatherers (Foragers)“. Посетено на 14 September 2022.
  2. Wade, Nicholas (2006). Before the Dawn. London: The Penguin Press. ISBN 1594200793.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]