Липовац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Липовац.

Липовац (хрв. Lipovac) е село во Срем, источна Хрватска, на границата со Србија. Административно е дел од општината Нијемци. Населението брои 1,243 жители (2001).

Селото лежи близу крајната точка на автопатот А3, јужно од реката Босут. За време на војната во Хрватска, местото било окупирано од српската војска.