Лилемор Арвидсон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лилемор Арвидсон (1 мај 1943 – 23 април 2012 година) била шведски синдикален лидер и гувернер на Готланд од 1998 до 2004 година.[1][2][3]

Арвидсон се обучила како медицинска сестра, а подоцна работела како асистент за медицинска сестра во болницата Удевала . Арвидсон истовремено се занимавала со синдикална работа. Во 1972 година, таа била вработена во Шведскиот општински синдикат на работници како академски правобранител . Во 1982 година станала Народен правобранител, а во 1983 година станала заменик претседател .

Во јуни 1988 година била назначена за претседател на Шведскиот општински синдикат на работници . Таа станала првата жена претседател на синдикатот. Покрај тоа, таа станала првата жена претседател на која било институција во Шведската конфедерација на синдикати (LO).[4] Од 1990 до 1991 година, таа исто така била член на извршниот одбор на Шведската Социјалдемократска работничка партија .

Во 1995 година, таа ја напуштила функцијата претседател на шведскиот општински синдикат на работници поради пептичен улкус . Таа седела во одборот на Универзитетот во Векјо и била член на групата за анализа на катастрофата во Естонија.

Арвидсон била назначен за гувернер на Готланд на 15 јануари 1998 година од страна на шведската влада . За време на нејзиното време како гувернер, таа била особено вклучена во прашањето за транспорт од островот до копното. Таа ја напуштила својата позиција како гувернер на 29 февруари 2004 година.

Арвидсон била назначена за претседател на шведските национални поморски музеи во 2003 година, но ја напуштила функцијата кон крајот на 2004 година.[5]

Таа починала на 23 април 2012 година по кратко боледување.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lillemor Arvidsson is dead Aftonbladet, 23 April 2012.
  2. „Lillemor Arvidsson död“. Архивирано од изворникот на 10 May 2012. Посетено на 12 July 2017.
  3. Hakeberg, Anna Sofia (23 April 2012). „Minns henne som folklig“. Посетено на 12 July 2017.
  4. „Svenska Kommunalarbetarförbundet 2012-04-23: Kommunals fd ordförande Lillemor Arvidsson har avlidit“. Архивирано од изворникот на 23 July 2012. Посетено на 12 July 2017.
  5. tobias.brandel@svd.se, Tobias Brandel. „Kulturchef i nytt blåsväder“. Посетено на 12 July 2017.
  6. „Lillemor Arvidsson är död“. Посетено на 12 July 2017.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Lillemor Arvidsson at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon