Лечва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лечва
Возрасни лечви
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Цицачи
Ред: Парнокопитни
Семејство: Шуплороги
Род: Блатни јарци
Вид: Лечва
Научен назив
Kobus leche
Греј, 1850
Подвидови
Распространетост на лечва

Мочурушна антилопа или лечва („Kobus leche“) е антилопа пронајдена во мочуриштата во јужна централна Африка. Мочурушната антилопа, јаде треви и водни растенија што се наѕираат од водата, а ја следи површината на водата на поплавените низини и во мочурштата. Вешто плива и се собира во големи стада. Мажјаците се борат, а победникот се пари со многу женки. Влакното од горната страна на телото е од костенливо до црно, а од долната страна бело.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2017). Kobus leche. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2017: e.T11033A50189021. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T11033A50189021.en. Посетено на 12 January 2018. Database entry includes a brief justification of why this species is of Near Threatened.