Летечки килим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слика од 1880 од Виктор Васнецов.

Магичен тепих, исто така наречен летачки тепих, е легендарниот тепих што може да се користи за транспорт на луѓе кои се на него веднаш или брзо до нивното одредиште.

Книжевност[уреди | уреди извор]

Една од приказните во „Илјада и една ноќ“ се однесува како принцот Хусеин, најстариот син на Султан од Индија, патува во Биснагар (Виџајанагара) во Индија и купува магичен килим.[1] Овој тепих е опишан на следниов начин: „Секој што седи на овој тепих и ќе помисли дека ќе биде зафатен и спуштен на друга локација, ќе се нанесе таму каде што ќе се тресне, да биде тоа место близу или далечно многудневно патување и тешко е да се достигне“[2] . Книжевните традиции на неколку други култури, исто така, се одликуваат со магични теписи, во повеќето случаи буквално летаат наместо веднаш да ги превезуваат своите патници од место до место.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brewers Dictionary of Phrase and Fable, p. 305 1894.
  2. Burton, Richard The Thousand Nights and a Night" Vol. 13, 1885

Надворешни врски[уреди | уреди извор]