Леонтиј II Ерусалимски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Леонтиј II Ерусалимски
Λεόντιος Β΄ Ιεροσολύμων
Патријарх на Ерусалим
Saint Leontios 15th c icon.jpg
ЦркваЕрусалимска патријаршија
Службата завршила1190
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Ерусалим

Леонтиј II Ерусалимски (грчки: Λεόντιος Β΄ Ιεροσολύμων) бил византиски православен свештеник, патријарх на Ерусалимската Православна црква во периодот од 1170 до 1190 година.

Леонтиј е роден во градот, Тивериопол, денешна Струмица, Македонија. Тој бил последниот прогонет православен патријарх на Ерусалим кој бил прогонет во Цариград, бидејќи самиот град се наоѓал во рацете на крстоносците,

Тој е автор на 14 догматични тома на Светата Троица.