Прејди на содржината

Ленокс-Гастоов синдром

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ленокс-Гастоов синдром (англиски: Lennox-Gastaut syndrome, LGS) — комплексна, ретка и тешка епилепсија во детството. Се одликува со повеќе и истовремени типови напади, когнитивна дисфункција и бавни шилести бранови на електроенцефалограм (ЕЕГ). Обично, таа се појавува кај деца на возраст од 3-5 години и може да опстојува во зрелоста. Тоа е поврзано со неколку генски мутации, перинатална навреда, вродени инфекции, мозочни тумори / малформации и генетски нарушувања како што се туберозна, склероза и Западен синдром. Прогнозата за LGS е со 5% смртност во детството и постојани напади во зрелоста (80% -90%).

LGS беше именуван од невролози Вилијам Г. Ленокс (Бостон, САД) и Анри Гасто (Марсеј, Франција), кои самостојно ја опишаа состојбата. Меѓународниот ден на свеста за LGS е на 1 ноември. [1]

Знаци и симптоми

[уреди | уреди извор]

Симптомите варираат и напредуваат со возраста. Симптомите се одликуваат со тријада на напади, когнитивна дисфункција и наоди на EEG. Тријадата може да не се појави целосно до 1-2 години по првата појава. Симптомите на синдромот се повеќе видови на напади, имунитет кон лекови и терапии, ментална ретардација или регресија и абнормално ЕЕГ. Некои од познатите причини вклучуваат повреди на мозокот за време на бременоста (вклучително гушење, мала тежина при раѓање и предвремено раѓање), тешки инфекции на мозокот (вклучувајќи енцефалитис, менингитис и рубеола), малформации во развојот на мозокот или историја на инфантилни грчеви. Во 30-35% од случаите не може да се дојде до точната причина. Повеќето деца обично се развиваат нормално кога првпат ќе бидат дијагностицирани со Ленокс-Гастоовиот синдром, но после тоа тие почнуваат да ги губат своите способности за различни вештини, понекогаш драматично, со неконтролирани напади. Малите деца може да покажат нарушувања во однесувањето, нарушувања на личноста, нестабилност на расположението и бавен психомоторен развој. Нарушувањата во однесувањето може да вклучуваат лоши социјални вештини и однесувања кои бараат внимание. Истите може да бидат предизвикани од ефекти на лекови, тешкотии во толкувањето на информации или електрични нарушувања во мозокот. Некои деца имаат тенденција да развиваат статус епилептикус. Оваа состојба бара медицинска интервенција. Како што растат кај децата со овој синдром, се менува карактерот на нападот. Во повеќето случаи, подоцна се јавуваат едноставни парцијални и сложени парцијални напади и секундарни генерализирани напади. Неконтролираните напади може да бидат помал проблем, бидејќи децата растат, но нарушеното интелектуално функционирање и проблемите во однесувањето опстојуваат. Постарите деца со искуство во може да имаат епизоди на психоза, при која има израз на агресија, проблеми со карактерот и раздразливост. Когнитивните проблеми вклучуваат бавно време на реакција и обработка на информации. Главните одлики на менталниот пад се манифестираат како апатија, нарушувања во меморијата, нарушена брзина на моторичките вештини.

Децата од училиштата може да бидат сместени во посебна паралелка или посебна настава. Родителите и старателите можеби ќе треба да размислат за идните опции за своето дете, вклучително старателство, привремен одмор и некој вид установа или специјална програма. Прогнозата може многу да варира од личност до личност. Целосното закрепнување, со исчезнуваање на нападите и нормален раст и развој, е многу невообичаено за дете со овој синдром. Иако нема лек, постојат голем број на опции за третман, вклучувајќи кетогена диета, терапија за стимулација на вагусниот нерв, операција и антиепилептични лекови (лекови кои се користат за да се спречат напади).[2]

Врвната возраст на појава на напади е обично помеѓу 3 и 5 години. Главните симптоми се напади кои се чести - кои се случуваат секојдневно - и тешко се лекуваат со лекови за антисеизури. Според проценките, 30% од пациентите со инфантилни грчеви (синдром на Западот) напредуваат на LGS.

Појавите се најчесто тонични напади. Тие се појавуваат најчесто за време на non-REM спиењето (90%). Појавите првично траат само неколку секунди и се активираат во спиење. Презентацијата може да биде суптилна. Тие честопати се јавуваат како тонично отворање на очните капаци со некои промени во дишењето заедно со пупиларна дилатација, уринарна инконтиненција, зголемено отчукување на срцето и може да дојде до испирање.

Неконвулзивен статус епилептикус се јавува кај околу 50% од пациентите. Заплена може да предизвика ненадејно паѓање, што честопати доведува до повреда. Овие „напади со капка“ се обично првата манифестација на LGS. Нападите се одликуваат со единечна, генерализирана моноклонска необичност што му претходи на тоник контракција на осните мускули.

Наодите за EEG

[уреди | уреди извор]

Наодите што силно сугерираат дека LGS вклучуваат постојан бавен блесок-бран (<3 херци [Hz]) на буден EEG. Комплексите обично се состојат од шик (времетраење <70 милисекунди) или остар бран (70-200 милисекунди), проследен прво со позитивен длабок коритото, потоа негативен бран (350-400 милисекунди). На секој бран не му претходи шила. Пукнатините се зголемуваат и намалуваат без јасен почеток и неутрализирање. Може да се појават слаби шилести бранови за време на заплена или помеѓу напади, или може да се појават во отсуство на какви било набудувани клинички промени што помага да се направи разлика на моделот од проширени испуштања на шилести бранови од 3 Hz.

Окуларна абнормалност

[уреди | уреди извор]

Онојните абнормалности влијаат на околу 90% од децата. Тие можат да се претстават како рефрактивна грешка, страбизам, кортикално оштетување на видот и предвремено ретинопатија.

Патофизиологијата на болеста е претежно непозната, но некои докази подразбираат кортикална хиперекцитабилност што се јавува во критичните периоди на развој на мозокот.

Постојат два вида на LGS: идиопатски и секундарни. Причината за идиопатскиот поттип не е позната. Секундарниот LGS се јавува кога е идентификувана основната патологија. Најчестиот вид на LGS (70-78%) е секундарна. Овие пациенти имаат тенденција да имаат полоша прогноза од оние со идиопатски LGS. Во една третина од случаите не може да се најде причина.

Повреда на мозокот

[уреди | уреди извор]

Ленокс-Гастоовиот синдром најчесто се јавува секундарно на оштетување на мозокот. Оштетување на мозокот може да се случи од перинатална навреда, енцефалитис, менингитис, тумор и малаформација на мозокот.

Генетски мутации

[уреди | уреди извор]

Нарушувања како што се туберозна склероза и наследен недостаток на редуктаза на метилен тетрахидрофолат. Некои од овие случаи што некогаш се сметало дека се од непозната причина може да имаат дефинитивна етиологија со модерно генетско тестирање.

Напредокот во секвенционирањето на геномите и егзумот открива дека некои лица дијагностицирани со Ленокс-Гастоов синдром имаат де нови мутации во најразлични гени, вклучително и CHD2, GABRB3, ALG13 и SCN2A. Студискиот конзорциум Epi4K (2013) забележал де ново мутации во најмалку 15% од група на студии од 165 пациенти со ЛЛС и инфантилни грчеви со употреба на целата егзомична секвенца. Една студија за 2013 година откри висока честота на ретка варијација на копирање на број (ЦНВ) кај возрасни пациенти со епилепсија слична на LGS или LGS.

Мутациите во генот IQSEC2 се поврзани со овој синдром. Овој ген се наоѓа на кратката рака на X-хромозомот (Xp11.22).

Дијагноза

[уреди | уреди извор]

Дијагнозата на LGS треба да се сомнева кај деца помали од 8 години со напади на повеќе видови кои не можат да се третираат со антисеизури. Поради висок ризик од неповратно оштетување на мозокот во раните фази на синдромот (особено кај новороденчињата и малите деца), раната дијагностика е неопходна. Може да потрае 1-2 години по првото првично одземање за да се појават сите критериуми за дијагностицирање, па затоа LGS треба да се земе предвид доколку има сугестивни знаци и симптоми без присуство на целосна тријада.

За да се потврди дијагнозата, се изведуваат EEG на буден и заспан и магнетна резонанца (МРИ). МНР се користи за откривање на фокални лезии на мозокот.

Одлучувајќи друга дијагноза

[уреди | уреди извор]

Одредени дијагнози мора да бидат отфрлени пред да се дијагностицира LGS. Овие дијагнози се:

Синдром на Доаза Синдром на Дравет синдром на псевдо-Ленокс Гастаут (атипична доброќудна делумна епилепсија) LGS полесно се разликува од синдромот Doose според типот на заплена откако синдромот напредува. Синдром на Доза има повеќе миоклонични напади, а LGS има повеќе тонични напади. Синдромите Doose имаат помала веројатност да имаат когнитивни нарушувања.

Синдромот Дравет има силна семејна историја на епилепсија, за разлика од LGS. Исто така, многу деца со синдром Дравет имаат напади предизвикани од светлина.

Псевдо-Ленокс-Гастоовиот синдром може да се разликува од LGS затоа што псевдо-LGS има различни модели на шилести и бранови на EEG.

Постојат неколку опции за третман, вклучувајќи лекови, хирургија и диета. Третманот обично претставува проблем, бидејќи овој синдром е отпорен на конвенционалната терапија. Некои од новите антиепилептични лекови (фелбамат, ламотригин, топирамат и леветирацетам) се покажаа како ефикасни во контролата на нападите при овој синдром. Лекот руфинамид доби европско овластување за употреба во јануари 2007 година. Прогноза: Стапката на смртност е околу 5%, но ретко е директно поврзана со самата епилепсија. Леталниот исход обично се поврзува со несреќи или епизоди на статус епилептикус.

Кај повеќето пациенти со LGS, третманот не завршува повторна појава на напади. Целите на третманот се да се намали почестотата и сериозноста на нападите во најголема можна мерка. Соодветниот третман варира во зависност од поединечниот.

Третманите за LGS се развивале со години. Различни третмани се покажаа дека имаат одреден степен на ефикасност. Во 1997-1999 година, ламтригин беше утврдено дека е ефикасен и одобрен од Управата за храна и лекови и здравство Канада. Во 1999 година, испитувањата со топирамат покажаа дека топирамат намалена појава на заплена за повеќе од 50%.

Фелбамат е третман на последно средство во случај да не успее сè друго, и беше откриено дека е супериорен во однос на плацебо во контролата на делумни напади и атонични напади отпорни на третман. Сепак, познато е дека предизвикува апластична анемија и токсичност на црниот дроб.

Лекови од прва линија

[уреди | уреди извор]
 • валпроат (валпроична киселина, натриум валпроат и валпроат семитодиум)

Лекови од втора линија

[уреди | уреди извор]
 • ламотригин

Лекови од трета линија

[уреди | уреди извор]
 • руфинамид
 • топирамат

Третман на последно средство

[уреди | уреди извор]
 • фелбамат

Лековити дроги

[уреди | уреди извор]
 • бензиодиазепини, конкретно клоназепам, нитразепам и клобазам
 • зонисамид
 • канабидиол

Хирургија

[уреди | уреди извор]

Во минатото, пациентите со LGS не беа квалификувани за операција, бидејќи медицинската заедница сметаше дека LGS го вклучува целиот мозок како генерализирана епилепсија во сите случаи. Од 2010 година, оваа претпоставка е оспорена. Две студии за серии на пациенти со LGS кои биле подложени на куративна операција во Кореја и во Кина, покажале многу добри резултати, до заплена слобода за 80% од овие пациенти под 5 години и 40% постари од 5 години. Како и сите хируршки операции за епилепсија, нападите може да се појават во годините по операцијата, но операцијата му овозможува на детето да има подобар развој на мозокот за време на периодот на заплена.

Постојат неколку процедури кои покажаа ефикасност:

 • стимулација на вагусниот нерв, што подразбира имплантација на батерии-генератор на наизменични електрични стимули на електрода обвиткана околу левиот вагус нерв. Некои студии се покажаа дека имаат поголемо од 50% намалување на нападите пријавени кај повеќе од половина од пациентите.
 • corpus callosotomy, која се покажа како ефикасна при атонични напади. Оваа постапка се разгледува во случаи кога стимулацијата на вагусниот нерв не успеа

транскранијална директна стимулација на струја

 • ресекција

Кетогена диета е диета која предизвикува кетоза, состојба во која има зголемено количество кетони во организмот. Усвојувањето и одржувањето на ригидна диета може да биде тешко за некои семејства. Краткорочната кетогена диета може да биде поврзана со незначително намалување на честотата на напади пријавени од родители кај деца со LGS. Студијата во серија случаи покажа 50% намалување на заплена пријавено кај скоро половина од децата со LGS по 1 година кетогена диета. Сепак, јачината на студијата е оспорена затоа што претставува извештаи наместо научна анализа на клиничките исходи како што е случајно контролирано испитување.

Прогноза

[уреди | уреди извор]

Стапката на морталитет се движи од 3-7% во просек за период од 8,5 до 9,7 години. Смртта е често поврзана со несреќи.

Епидемиологија

[уреди | уреди извор]

LGS се забележува кај приближно 4% од децата со епилепсија и е почеста кај мажите отколку кај жените. Вообичаен почеток е на возраст меѓу три и пет години. Децата не можат да имаат невролошки проблеми пред дијагностицирање или да имаат други форми на епилепсија. Синдром на Вест е дијагностициран кај 20% од пациентите пред да прерасне во LGS на возраст од околу 2 години.

Според ретроспективната студија со седиште во 1997 г. во метрополитенската област Хелсинки и провинцијата Уусимаа, годишната зачестеност на Ленокс-Гастоовиот синдром била 2 на 100,000 (0.002%) од 1975 до 1985 година.

Истражување

[уреди | уреди извор]

Вигабатрин го пронајдоа Фјухт и сор. како ефикасен додаток кај пациенти чии напади не беа задоволително контролирани од валпроат. Од 20 деца, само 1 доживеа сериозен несакан ефект (дискинезија).

Зонисамид покажа ветување во прегледот на контролирани и неконтролирани испитувања спроведени во Јапонија. Сепак, во истражувањето на лекарите спроведено во декември 2004 година, само 28% од пациентите со Ленокс-Гастоовиот синдром и западен синдром се подобриле на зонисамид.

Една допрва објавена студија од 2017 година ја поддржа употребата на канабидиол.

Студијата објавена во New England Journal of Medicine покажа значително намалување на нападите кај пациенти кои земаат 10 и 20 mg / kg на ден во споредба со плацебо.[3]

 1. NCBI/
 2. Library of Medicine
 3. „LGS Foundation“. Архивирано од изворникот на 2020-02-06. Посетено на 2020-02-06.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
Класификација
П · Р · П
Надворешни извори